Győr+
2017.04.11. 21:10

Robbanás történt a Borussia Dortmund futballcsapat autóbuszánál – szerdára halasztották a meccset

Három kisebb robbanás történt kedd este Dortmundban a Borussia Dortmund (BD) német futballcsapatot szállító autóbusz közelében - adta hírül a rendőrség. Két ember megsérült.

9:00:

Meg kellett műteni Marc Bartra csuklóját kedden éjszaka, azok után, hogy a Borussia Dortmund labdarúgócsapatát szállító buszt bombatámadás érte útban a vendég AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre.

Az előzetes hírek arról szóltak, hogy Bartra csak kisebb sérüléseket szenvedett a karján, kedd éjszaka azonban a dortmundi klub szóvivője jelezte, hogy a 26 éves játékos jobb csuklójában eltört egy csont, amit meg kellett operálni, s a beavatkozás során a karjából szilánkokat távolítottak el.

A mérkőzést kedden 20.45-től rendezték volna, ám kevéssel az eset után az illetékesek bejelentették, hogy szerdán 18.45-től játsszák majd le.

A stadionban összegyűlt tömeget a dortmundiak igyekeztek megnyugtatni, a monacói drukkerek pedig “Dortmund, Dortmund” énekléssel fejezték ki együttérzésüket az ellenféllel, illetve annak közönségével.

6:15:

A német rendőrség szerint a Borussia Dortmund futballcsapata volt a célpontja a robbantásoknak, melyek egyikében egy motoros rendőr is megsérült.

Sandra Lücke ügyész  bejelentette, hogy a megtámadott busz közelében egy levelet találtak, amelyet szövege szerint az elkövető vagy elkövetők írtak, de mint az ügyész hozzátette, a hitelességét ki kell vizsgálni. Többet nem árult el a levélről.

A robbanószerkezetekről még mindig nem lehet tudni semmit, csak azt, hogy súlyos hatásúak voltak, és valószínűleg a szálloda parkolója melletti sövényben helyezték el őket. A Bild című német lap úgy értesült, hogy házi készítésű pokolgépekről lehet szó, valamint hogy a rendőrség köröz egy külföldi rendszámú gépkocsit, de ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg.

Az egyik robbanásban megsérült játékosnak, Marc Bartrának az üvegszilánkok okozta felületi sérülések mellett eltörött az egyik csont a jobb csuklójában, és ezt meg kellett operálni – közölte a futballklub. Roman Bürki, a Borussia Dortmund svájci kapusa a Blick című svájci lapnak azt mondta: Bartrával együtt a busz hátuljában ült. A robbanástól kitört hátsó ablak szilánkjai azonban őt nem sebesítették meg. “A busz éppen kifordult a parkolóból az utcára, amikor a robbanás történt” – mondta.

Légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott az egyik robbanástól egy motoros rendőr is, aki a busz előtt haladt felvezetőként – közölte a dortmundi rendőrség szerda hajnalban.

21:55:

A rendőrség közölte, hogy a három robbanótöltetet a szálloda kijáratánál rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a busz elhaladt mellettük. Azt, hogy milyen robbanóanyagról van szó, nem tudatta, viszont felfedte, hogy egyelőre teljes a tanácstalanság az elkövetők kilétét illetően.

21:30:

A Dortmund Twitter-oldalán a német klub segítséget ajánlott fel azoknak a monacói szurkolóknak, akiknek nem volt szállása kedd éjszakára a városban. A közösségi oldalon keresztül a vendég szimpatizánsoknak a hazai drukkerek ajánlanak fel fekhelyet éjszakára.

Korábban írtuk:

A klub vezetősége közölte, hogy a AS Monaco elleni esti mérkőzést – a Bajnokok Ligájának negyeddöntőjét – szerda estére halasztották.

A busz két helyen rongálódott meg. A sérült személyt kórházba szállították.

Hans-Joachim Watzke klubelnök megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, hogy a könnyebb sérülést szenvedett játékos a dortmundiak spanyol válogatott hátvédje, Marc Bartra, akinek üvegszilánkok vágták meg a karját.

Szerencsére Marc Bartra könnyebben sérült csak és már jól van

A klub szóvivője a stadionban összegyűlt nézőket nyugalomra intette. A sportlétesítmény szóvivője, Norbert Dickel a szurkolókat nyugalomra intette, hangsúlyozva, hogy nincs ok pánikra.

A Monaco csapatának szurkolótábora “Dortmund, Dortmund” énekléssel fejezte ki együttérzését az ellenféllel, illetve annak közönségével.

Az AS Monaco a francia bajnokságban játszik.

Egy korábbi fotó a Dortmund csapatbuszáról (bild.de)

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrségének szóvivője közölte, hogy három robbanás nem sokkal azután történt, hogy az autóbusz elindult a stadionba a csapat szálláshelyéről, egy szállodából. Hozzátette, hogy drónnal vizsgálják át a környéket esetleges további robbanószerkezetek felkutatására.

Archív fotó: bild.de
Facebook