Győr+
2017.04.12. 08:42

Negyven éve a gyermekek szolgálatában

„Az elmúlt négy évtized, a siker és a kudarc sajátos egyvelege volt. A ránk bízott gyermekek fejlesztése, felelőssége és az ő okos szeretetük jegyében telt” – mondta Borsfai László igazgató, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény fennállásának 40 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, kedden.

Megyénkben negyven éve mutatkozott szakmai igény arra, hogy külön intézményben neveljék az enyhe és középsúlyosan értelmi fogyatékkal élő gyermekeket. Az intézmény 1977. március 7-én nyitotta meg kapuit a megye értelmileg akadályozott gyermekei előtt, felvállalva oktatásukat óvodás kortól a fiatal felnőtt korig. A Bárczi óvodát, általános, készségfejlesztő és fejlesztő iskolát, kollégiumot és autista csoportokat foglal magában, sőt két évvel ezelőttig egy különleges gyermekotthont is működtetett itt.

Borsfai László igazgató

Az átlagosan évente 180 gyermek tanítását s a szakmai munkát jól képzett tantestület biztosítja, akiknek 80 százaléka gyógypedagógiai tanári végzettséggel rendelkezik. A munkát gyógytornászok, konduktorok, szakoktatók és asszisztensek is segítik.

 

A gyerekek ünnepi műsora

Az odaadó, hozzáértő foglalkozás eredményesnek bizonyul, hiszen a gyerekek különféle tanulmányi versenyeken, kulturális fesztiválokon érnek el remek eredményeket, valamint kiváló sportteljesítményekkel is büszkélkedhetnek.

 

Az ünnepség résztvevői a pedagógusok

Borsfai László szerint tény, hogy az utóbbi években több gyermek születik egyre súlyosabb sérültséggel, sok esetben halmozottan sérült állapotban. Az ő fejlesztésükhöz a pedagógusoknak rugalmasan kell alkalmazkodniuk, újfajta kihívást jelent számukra, hogy még inkább a differenciáltabb, egyéni foglalkozást kell előtérbe helyezniük. Tehát mára más irányú kihívással kell szembenézniük a nevelőknek, mint a kezdeti években. A cél azonban ma is ugyanaz: a gyermekek önmagukhoz mért fejlesztését a lehető legeredményesebben elvégezni.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor