Győr+
2017.04.12. 17:20

Újraélesztés a Széchenyi téren – flashmob fotókkal!

Fiatalok tanulhatták meg az újraélesztést flash-mob keretében szerdán délután a győri Széchenyi téren.

A Széchenyi téri villámcsődületet a belvárosi Egészség-piac részeként rendezték meg. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a megnyitón elmondta, rendkívül sikeres az Egészség-piac rendezvénysorozat, amely minden városrészben „házhoz viszi” az egészségügyi szűréseket, tanácsadásokat. A belvárosban tavaly óta pedig meghirdetik az újraélesztési gyakorlati bemutatót is, melyhez bárki csatlakozhat. Ezúttal húsz fiatal jelentkezett, hogy elsajátítja a szívmasszást, a szájból-szájba lélegeztetés technikáját a gyakorlatban is. Az alpolgármester hangsúlyozta, ha ezek a fiatalok ilyen szituációba kerülnek, akkor segíteni tudnak, és ha évente csak egy ember életét is sikerül megmenteni a flashmobon szerzett tapasztalatok alapján, akkor már megérte!

 

Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor köszöntőjében felizdézte : a város 23 évvel ezelőtt indította el az Egészség-piacot, az április 7-ei egészségügyi világnapjához kapcsolódva. A világszervezet minden évben olyan egészségügyi problémát állít a figyelem középpontjába, ami valamilyen szempontból globális jelentőséggel bír. Idén ez a téma a depresszió, ugyanis a WHO előrejelzései szerint a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája a mentális egészség lesz. Depresszió szempontjából pedig három olyan célcsoport van, akik kiemelten veszélyeztetettek. A serdülő fiatalok az egyik ilyen célcsoport, ezért is fontos arról beszélni, hogy a depresszió megelőzhető és kezelhető. „Ne szégyeljük hogyha ilyen problémával küzdünk, kérjünk segítséget. A WHO idei jelmondata is ez: Depresszió – beszéljünk róla!” – hívta fel a figyelmet a koordinátor.

A fiatalok számára ehhez szeretne segítséget adni a Rómer Házban megrendezett Egészség-piac is, hogyan tudják megőrizni lelki- és testi egészségüket, megelőzni a depressziót.

Kutácsné Rikovics Zsófia a belvárosi Egészség-piac szervezője arról tájékoztatott, hogy a Rómer Házba elsősorban a fiatalokat várták, őket szeretnék megszólítani, hogy idejében beléjük ivódjon az egészséges életmód, az egészség fontossága .Crossfitt bemutatóval, rendőrségi prevenciós kisbusszal, ételkóstolóval, kreatív foglalkozással, tinédzser tanácsadással próbálják érdekessé tenni a diákok számára az eseményt. A kívánságkútba pedig bárki beleengedhette a rossz gondolatait és pozitív gondolatokat kaphatott helyettük.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor