Győr+
2017.04.25. 13:31

Lejár a kerti égetés ideje

Győr legtöbb területén egész évben tilos az égetés, kivéve a kertvárosi övezetekben. Május 1-től azonban már ott sem égethetünk, egészen október 1-ig…

A kerti hulladék égetésének szabályozását tavaly ősszel cikksorozatban jártuk körbe. Beszámoltunk többek között arról, hogy a győri önkormányzat környezetvédelemről szóló 63/2003.(XII.19.) számú helyi rendelete értelmében az avar és kerti hulladék (falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok) égetése a szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken tilos, kivéve április és október hónapokban az alábbi területeken: Bácsa, Gyirmót, Győrszentiván, Jancsifalu, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Pinnyéd, Révfalu, Sárás, Sziget, Újváros, Gyárváros területén a Stadion u., Tompa u., Toldi u., Nagysándor J. u. 4 szintes lakótömbjei kivételével, Nádorváros területén a magas beépítésű területek által körbezárt családi házas lakóövezetekben, Adyváros területén a Tihanyi Á. u. – Mester u. – Török István u. – Szigethy A. u. – Fehérvári u. által határolt családi házas lakóövezetekben, valamint Szabadhegy területén a Jereváni u., Erfurti u., Soproni u., Szőnyi Márton u. kivételével.

Az égetést a felsorolt területeken is csak 18 év feletti személy végezheti kizárólag a saját telkén a szomszédos telken lévő épületektől tíz méternél, saját telken lévő épülettől öt méternél nagyobb távolságra.  Égetésre szélcsendes időben 8 és 17 óra között légszáraz állapotú avar és kerti hulladék esetén kerülhet sor. Az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztethet, vagyoni és környezeti kárt nem okozhat, a keletkező hő és füst a környékben levő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja, és nem zavarhatja a környező ingatlanok használatát. A tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos, őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Ennek érdekében az égetés helyszínén megszerelt kerti locsolótömlőt, vagy edényben  legalább 50 l vizet, vagy egy db 34 A, vizsgálati tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani, illetve a tűz terjedésének megakadályozása céljából lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot is.

A szabályozás szerint tehát – a körültekintő előkészületekkel együtt – már csak az előttünk álló hétvégén égethetünk a kertünkben, utána legközelebb ezt októberben tehetjük meg. Dr. Horváth Tamás, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője a szabályok ismertetésén túl arra is felhívja a figyelmet, hogy az égetést érdemes a szomszédok felé előzetesen jelezni a későbbi viták elkerülése érdekében.

A megengedett időszakon kívül, illetve szabálytalan módon történő égetőkkel szemben a járási hivatal 100.000 forintig terjedő levegőtisztaság-védelmi bírságot szabhat ki. Ennek elkerülése érdekében a kerti hulladékot a családi házas övezetekben a heti rendszerességgel üríttethető barna fedeles, biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére használandó kukába helyezhetjük el, illetve saját magunk komposztálhatjuk is. A fás szárú növényi részek elhelyezésére a hulladékudvarok is lehetőséget kínálnak, elérhetőségükről a www.gyhg.hu weboldalon tájékozódhatunk.


Papp Zsolt
Fotó (illusztráció): O.Jakócs Péter