Győr+
2017.04.27. 17:59

Migrációs nyomásról forgatott filmmel nyert a győri tévés

A IV. Savaria Filmszemlén, dokumentumfilm kategóriában első helyezést szerzett Molnár G. Tamás, győri tévés. Három éven keresztül forgatott a „tűzvonalban”, nála hitelesebben talán senki sem adhatta volna vissza mindazt amit átélt, amit látott.

Az ünnepélyes eredményhirdetést Szombathelyen tartották, ahová természetesen a győri kolléga is hivatalos volt. Molnár G. Tamás a dokumentumfilm kategóriában adta be pályázatát, oda ahová közel 50 másik film is beérkezett. A zsűri három főből állt, tagja volt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező.

– Nem hagyományos dokumentumfilmmel pályáztam – kezdte Molnár G. Tamás tudósító. – Egy része már dobozban volt a felvételeknek, amikor jött az ötlet, hogy filmmé kellene összegyűrni. Három éven keresztül folyamatosan forgattam, hiszen mindig váratlan szituációkba kerültem, kiszámíthatatlan volt, mikorra fejezhetem be. Végül a film a 2013 júniusa és 2016 szeptembere között zajló időszak migrációs nyomásáról készült jeleneteket tartalmazza.

Az eredményhirdetés pillanata

Molnár G. Tamás többnyire vállon lévő kamerával dolgozott. Munkáját segítették munkatársai: Pelikán Andrea, Horváth Gábor és Kovács Noémi szerkesztőként, míg Szalai András operatőrként vette ki a részét a filmből. Az író-rendező, narrálló mindvégig Tamás volt, aki közel 10 ezer migránssal találkozott munkája során, több százzal beszédbe is elegyedett, interjúkat készítettek velük. Ha kellett, gyalog követte őket, végig a közvetlen közelükben volt.

– Ott voltam végig, láttam az pozitív és a negatív oldalát is – folytatta a televíziós szakember. – Nem a migránsok ellen forgattam, nem propaganda filmet készítettem, hanem a valóságot rögzítettem. A jelenséget mutattam be, hogy hová vezet az, ha ellenőrizetlenül jöhet be az országba akkora embertömeg. Mert akkor ez ott már nemzeti sorskérdéssé vált. Az álljon meg a menet! cím is ezt sugallja: nem az életükért menekülők jelentették a problémát, hanem az illegális bevándorlók, akiket így vagy úgy, de hamis illúzióba ringatta egyesek.

Molnár G. Tamás munkában: 2015. szeptermber 6-án, 14-es számú főút, Győr
(fotó: HAK)

A friss díjazott Tamás azt is elmondta, 2017-ben az kormány által hozott intézkedéseknek köszönhetően már elvétve fordul elő közvetlen környezetünkben az illegális migráció, azonban a híradásokból még mindig értesülhetünk a történésekről. Mint megannyi apró kis puzzle darab szóródnak szét az információk. Talán az Álljon meg a menet! segít összeállítani a kirakóst.

A filmszemlén egyébként indoklás nem volt. A számos pályázó közül Molnár G. Tamás dokumentumfilmje vélhetően a témaválasztás és nem feltétlen a kivitelezés miatt győzött. Életszagú, aktuális, objektív és egész nemzetet érintő eseményeket dolgozott fel. Három évet, hatvan percben.

Ősszel Molnár G. Tamás a Győr+ Tv Konkrét című műsorának vendége volt. Nézze meg az adást most is!

 

Havassy Anna Katalin
Fotó: HAK és MGT