Győr+
2017.05.08. 09:36

Nyugdíjas évek: az élet aktív szakasza

Átalakulóban van a nyugdíj fogalma. A kijelentés, miszerint az ember ebben az időszakban abbahagyja a munkát, hamarosan idejétmúlt.

Sokan számítanak arra, hogy akár húsz évet is eltölthetnek aktív nyugdíjasként. Tény, hogy a várható élettartam kitolódásával, sokkal tovább fogunk dolgozni. Lesz, akinek a nyugdíjazás majd azt jelenti, hogy teljes munkaidő helyett részmunkaidőt vállal. Mások új dologba vágnak, terveket szőnek. A jövő szépkorúi azonban csak akkor számíthatnak anyagilag biztonságos évekre, ha egyre többen, és egyre fiatalabban kezdenek el takarékoskodni, és egyre többen ismerik fel az időskori évekkel járó rugalmas lehetőségeket.

Nemek tekintetében mit mutat a hazai gyakorlat, a férfiak vagy a nők gondolnak előbb a nyugdíj célú megtakarításra? – kérdezzük állandó szakértőnket, Zsidi Máriát, az Aegon Biztosító megyei igazgatóját. Az Aegon nyugdíj-kutatásaiból kiderül – folytatva a fenti gondolatokat –, hogy a magyarok az időskori éveikre, mint lehetőségre tekintenek. Az egészség fenntartása mellett, a női válaszadók több mint 50 százaléka szeretne például új hobbit kipróbálni. A hölgyek többsége teljesebb, tartalmasabb időt töltene családjukkal, barátaikkal. Sokan terveznek utazásokat, ahogy teszik ezt az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában.

 

Zsidi Mária, az Aegon Biztosító megyei igazgatója

 

A tervek azonban sokszor messze állnak a valóságtól, ennek pedig a nők társadalomban betöltött szerepe az egyik oka. A család és a gyermekvállalás miatt, az asszonyok szakítják meg évekre karrierjüket, közülük sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben. Ráadásul azonos munkakörben még mindig sokszor alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak – világít rá a komoly problémára Zsidi Mária. Nyugdíjuk így várhatóan alacsonyabb lesz, miközben a család és a munka mellett saját időskori éveik anyagi biztonságáról is gondoskodniuk kellene.

A témában az Aegon szakértői négy pontból álló ajánlást fogalmaztak meg a nők számára: 1. Készítsenek bakancslistát nyugdíjas éveikről, hogy mivel szeretnének foglalkozni, hogyan szeretnének élni! 2. Készítsenek írásos pénzügyi tervet, ehhez kérjék az Aegon tanácsadóinak segítségét! 3. Ha nem alkalmazottak, törekedjenek arra, hogy legalább részmunkaidőben foglalkoztassák! 4. Készüljenek a továbbfoglalkoztatásra, és a rugalmas nyugdíjba menetelre!

Az Aegon szakértői az igény alapú beszélgetéskor, az adott életrajzi ciklus alapján tudják felállítani a valós pénzügyi terveket. Nők és férfiak – mindannyiunk feladata tehát, hogy a hosszú távú takarékoskodást beépítsük a hétköznapi rutinunkba.

A Győr+ Rádióban Farkas Mónika munkatársunk beszélgetett a témáról Zsidi Máriával. Meghallgathatja, ha IDE kattint!

(x)