Győri Nemzeti Színház

Színpadon a boldog püspök

Fotó: Marcali Gábor
J. Kovács Andrea
2022.05.01. 16:09

Az életét a híveiért feláldozó Boldog Apor Vilmos püspök életéről készítenek különleges összművészeti produkciót. A részletekről Bakos-Kiss Gábort, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját kérdeztük.

„Évadunk egyik legfontosabb előadásának szánjuk a Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című darabot. A mű nemcsak azért különleges, mert az ősbemutatója egy ikonikus helyszínen, a Káptalandombon lesz, hanem azért is, mert a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban készül. Nem véletlenül, hiszen Apor Vilmos papi életében Gyula és Győr volt a két legfontosabb helyszín. A Békés megyei városban több mint tíz évig szolgált plébánosként, ott szentelték püspökké is.

A június 24-i győri szabadtéri bemutatót követően Gyulán adjuk elő a darabot, majd januártól a Kisfaludy teremben láthatják a nézők.”

Az előadás egyszerre használja a színházat és a filmet. A püspök élettörténetének sok epizódja ugyanis filmkockákon elevenedik meg, ezeket a jeleneteket már felvették. Forgattak a Püspökvárban, a székesegyházban és Nagycenken is. A darab zenéjét a Kossuth-díjas Selmeczi György írta. A mű írója és rendezője Dér András. Apor Vilmos szerepében pedig magát az igazgatót, Bakos-Kiss Gábort láthatjuk, aki ezzel az előadással debütál városunkban.

„Sokat gondolkoztam azon, milyen szerepben mutatkozzak be a győri közönségnek. Színészi pályafutásom során mindig motiváltak azok a szerepek és darabok, amelyekkel istenhitemet megvallhattam, ezért döntöttem úgy, hogy a bemutatkozáshoz nem a könnyebbik utat választom, hanem a lehető legnehezebbet. Arra törekedtünk, hogy a mártír püspök személyiségének a lényegét tudjuk megmutatni, mely az áldozat és a szolgálat volt, így lett valóban mindenkinek mindene” –fogalmazott Bakos Kiss Gábor.

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház |