Győr+
2017.05.08. 14:09

A magyar kultúra a közös nevező

A kultúra és a magyar értékek fűzik egymásba azt a nyolc várost, köztük Győrt, amelyek hétfőn írtak alá együttműködési megállapodást a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az idén városunk lesz az Anna Bál díszvendége...

Hét évre tekint vissza az a hagyomány, amelyet Balatonfüred kezdeményezett, és amelynek keretében a Balaton parti város minden évben újabb településsel köt kulturális megállapodást. Az idén Győr a partnerváros, és az erről szóló együttműködési szerződést dr. Bóka István balatonfüredi és Borkai Zsolt győri polgármester írta alá. Az idei alkalom azonban még ennél is többről szólt, hiszen az eddig kialakult kétoldali megállapodások mellett a megszólított városok nyolcoldalú megállapodása is megszületett, így került partnerségbe egymással Győr, Balatonfüred, Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Gyula, Komárom és Vác.

 

Az együttműködő városok vezetői

„A magyar nyelv, a magyar irodalom, kultúránk olyan integratív erőt jelent, amely a most jelen lévő városokat is összeköti.” – fogalmazott Prőhle Gergely a múzeum főigazgatója. Hozzátette, az érintett települések nyugodtan tekinthetnek úgy a Petőfi Irodalmi Múzeumra, mint e városok kultúrájának fővárosi nagykövetére.

 

Borkai Zsolt méltatta az együttműködést

„A mai napon egy kitűnő kezdeményezéshez csatlakozott Győr. Bár városunk egész évben szoros kapcsolatot ápol Balatonfüreddel, hiszen az a győriek egyik legkedvesebb üdülőhelye, a mostani intézményesített kapcsolat még szorosabbra fűzi a szálakat.” – fogalmazott Borkai Zsolt, aki kiemelte, Győr az együttműködések révén fejlődik dinamikusan, ezért a nyolcoldalú együttműködési megállapodást is szívesen látja el kézjegyével. Győr egyébként a közelmúltban díszvendége volt a balatonfüredi Jókai Napoknak, ahogyan díszvendége lesz a füredi Anna Bálnak is. Sportos kapcsolódási pont, hogy az idén júliusban mindkét város rendkívüli világeseményt rendez. Míg Balatonfüred júliusban a nyíltvízi úszó világbajnokság helyszíne lesz, addig Győr az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája.

 

Nyolcoldalú megállapodás köttetett

Dr. Bóka István megerősítette, a két város gazdasági, kulturális és idegenforgalmi kapcsolatai erősek, van tehát mire építeni egy gyümölcsöző együttműködést. Balatonfüred polgármestere köszönetet mondott valamennyi városnak azért, mert fontosnak tartják a célt, amelyet közösen szeretnének elérni. A hétfőn megkötött nyolcoldalú megállapodás rögzíti többek között, hogy a felek együttműködnek a kulturális és idegenforgalmi programok szervezésében, közösen mutatják meg értékeiket, keresik a közös pályázati lehetőségeket és együttesen jelennek meg idegenforgalmi rendezvényeken.

 

Ízelítő a győri kultúrából

Hiszünk az együttműködés erejében, hiszen az már korábban is jól működött, most pedig egy új szintre emelkedett. – fogalmazott dr. Papp László, Debrecen polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hozzáfűzte, városuk a zenei, animációs és képzőművészeti hagyományokkal színesítik az összefogást, amihez minden település fontos értékeket ad hozzá. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere szorgalmazta, töltsék meg tartalommal az együttműködés kereteit, s ne csak a hivatalosságok, de a civil élet szintjén is. „Ez a mai nap nem egy hirtelen jött PR-akció, hanem évek alatt kiforrott, működő hagyomány új szintre emelése.” – tette hozzá dr. Görgényi Ernő, gyulai polgármester. Turi Bálint, Komárom alpolgármestere megköszönte a felismerést Balatonfürednek, mely szerint a külföldi városokkal kötött testvérvárosi megállapodások rendszere mellett fontos, hogy a hazai települések is egymásra találjanak, és együtt erősítsék a magyar kultúra közvetítését Európában. Fördős Attila, Vác polgármestere kiemelte, történelmi városok összefogásáról van szó, amellyel nem csak kultúránk értékeit közvetíthetjük markánsabban, de a magyarság nemzettudatát is erősíthetjük.

 

Színpadon a Győri Balett táncosai

Az aláíró ünnepségen a győri kultúra értékeiből a Győri Balett adott ízelítőt, Velekei László koreográfiáját Matuza Andrienn és Jekli Zoltán táncosok adták elő, míg a Győri Látogatóközpont a város gasztronómiáját és kulturális kínálatát mutatta be a résztvevőknek.


Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter