Győr+
2017.05.09. 14:58

A Gyhmes együttes is zenél majd a Szent László-ünnepen

Bogányi Gergely és a Ghymes együttes is fellép az idén két naposra, a Dunakapu térre tervezett győri Szent László-ünnepen.

A Szent László-év kiemelt programjához, a győri Szent László-ünnephez kapcsolódva rendezik meg az idei Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) – jelentették be kedden sajtótájékoztatón a győri Hittudományi Főiskolán.

A sajtótájékoztató résztvevői

„A család szeretete az egyház öröme” a mottója az idei programoknak, melyet ezúttal Győrben rendeznek június 25. és 27. között – emelte ki Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate bizottságának elnöke. A három nap alatt előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, konferenciával, szentmisével, koncerttel, különböző sport- és kulturális programokkal várják a látogatókat.

 

Székely János és dr. Veres András

 

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról tájékoztatott, hogy a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkallmából ezúttal szokatlan időpontban, és szokatlan helyszínen tartják meg az ünnepet. Tudományos, szakrális és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket június 26-án hétfőn és 27-én kedden, a Dunakapu téren. Hétfőn tudományos konferenciát és könyvbemutatót rendeznek a Szent László ereklyéről, láthatjuk a Boldog Özséb társulat előadását, majd ünnepi vesperás következik. Este Bogányi Gergely és a Győri Filharminikus Zenekar ad koncertet, zárásként a Püspökvár tornyából szerenádozik Kiss Gy. László tárogatóművész.

Beszámoltak a programokról

Kedden az ünnepi szentmisét követően a hagyományos körmentre kerül sor a Szent László-hermával, a meghívott püspökökkel, este pedig a Ghymes együttes ad koncertet.

Bogányi Gergely lapunknak elmondta, elhozza magával a híres Bogányi-féle zongorát, melyet még kevesen láthattak, hallhattak, ezért is lesz unikális a győri hangverseny. A zongorista egyébként egyik kedvenc Csajkovszkij zongoraművét, a b-moll zongoraversenyt játssza.

Berkes Kálmán a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője a műsorról szólva elmondta, Csajkovszkij mellett Erkel ünnepi nyitányát és Liszt: Les Préludes (Előjátékok) című művét hallhatja majd a közönség a szabadtéri nagy koncerten.

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója felidézte, évente Szent László-napon a Richter-teremben adnak ünnepi koncertet, ezúttal azonban a Dunakapu tér lesz a hangverseny helyszíne.

Szarka Gyula, Ferencz Péter, Bogányi Gergő

 

Szarka Gyula a Ghymes egüttes egyik alapítója kiemelte, az együttes is a hagyományokat, a magyar nyelvet örökíti tovább előadásaiban, zenéjében, így büszkén vallják magukénak Szent László tanításait, gondolatait is. E szellem jegyében adnak koncertet városunkban.

Ferencz Péter, a Helyes-Beat zenekar tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Istent dícsőitő zenéjükkel hidat szeretnének képezni a keresztény és nem keresztény zene, a hívő és nem hívő emberek között.

A Kattárs részletes programja itt, a Szent László-ünnep programja itt olvasható.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor