Győr+
2017.05.10. 17:26

Üzembe helyezték az új győri szennyvízátemelőt és nyomóvezetéket

A három és fél kilométer hosszú vezeték Újváros, Pinnyéd és Sziget városrészek mellett Abda, Börcs, Ikrény és Rábapatona szennyvizét, valamint csapadékvizeit vezeti el. A szerdai avatáson Borkai Zsolt győri polgármester azt hangsúlyozta, a városnak nem csak látványberuházásokra van szüksége, hanem olyanokra is, amelyek a mindennapi élethez elkerülhetetlenek.

„A meglevő, régi átemelőnek nem volt tározókapacitása, műszaki állapota leromlott, a biztonságos üzemelés a felújítással sem oldódott volna meg” – indokolta Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója, miért döntöttek egy teljesen új beruházás mellett. További érv volt az is, hogy Sziget, Újváros és Pinnyéd városré­szek fejlődnek, az EYOF-ra épült olimpiai falu, továbbá a volt kekszgyári terület beépítésével egyre több társasházat kötnek rá a szennyvízelvezető rendszerre.

 

Az új szennyvízátemelő a Zsinagóga mellett épült meg

 

A munkálatok 2013 augusztusában kezdődtek, teljes költsége 700 millió forint volt, a város 100 millió forinttal támogatta a beruházást. A kiemelt projekten folyamatosan dolgoztak a Pannon-Víz Zrt. és a megbízott alvállalkozók munkatársai.

A szennyvíz korábban a Belváros csatornahálózatán keresztül, kétszeri átemelés után került a városi szennyvíztisztító telepre – tudtuk meg a szerdai avatáson. Az új rendszer így jelentősen tehermentesíti a belvárosi részt.

Hasonló mértékű fejlesztés a kilencvenes években volt Győrben, amikor átadták a szennyvíztisztító telep első ütemét.

 

Az új rendszer így jelentősen tehermentesíti a belvárosi részt

 

Az új szennyvízátemelő a Zsinagóga mellett épült meg, s március óta a próbaüzem zajlott. A rendszer korszerű, számítógépes folyamatirányítással rendelkezik, a távfelügyeletet a diszpécserközpont látja el.

Elhangzott az is, az átemelőtől a Petőfi hídig két nyomócső kiépítésére volt szükség. Az egyik cső a szennyvíztelepre szállítja a szennyvizet, a másik a Rába folyóba a kevert csapadékvizet.

 

A létesítményt Borkai Zsolt vette át

 

A szennyvíz-nyomóvezeték jelentős szakasza a Mosoni-Duna partrendezése előtt készült el. Nyomvonala a Petőfi téri átemelőtől kiindulva a Rába-kiság partján a Radó-szigettel párhuzamosan halad, érinti az uszoda területét. Innen a Mosoni-Duna keresztezésével jut át a folyó bal partjára és a kiépült parti sétány alatt jut el a Víziváros délkeleti sarkán meglevő, 1,4 méter átmérőjű nyomóvezetékhez.

„A városnak nemcsak látványberuházásokra van szüksége, hanem olyanokra is, mint a mostani” – ezekkel a szavakkal méltatta a több mint három évig tartó beruházást Borkai Zsolt. A polgármester a város nevében gratulált és átvette a létesítményt.

 

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter