Győr+
2017.05.14. 08:35

Egyre többen tanulnak szerelemnyelvet Győrben is

„Míg a kilencvenes években a német nyelv dominált, 2010-körül pedig az angol vette át a képzeletbeli dobogó első helyét, mára kiegyenlítődött a németet és angolt tanulók aránya” – mondta el megkeresésünkre Hatos Hajnalka, a Hatos Nyelviskola ügyvezetője és szakmai vezetője.

Tovább tart a rendszerváltás idején kezdődött idegennyelv-tanulási hullám. Egyre többen belátják, a huszonegyedik század nyitott Európájában a magyaron kívül legalább egy idegen nyelven illik megszólalni. Az illem mellett persze ki-ki a saját versenyképességét is növelni tudja, leginkább akkor, ha multinacionális cégnél vállal munkát, ahol a karrier szempontjából már inkább a két nyelv ismerete az elvárás.

Kérdésünkre, hogy kik vannak többen a nyelviskolában, akik külföldre készülnek munkát vállalni vagy az itthon elhelyezkedők, Hatos Hajnalka szerint egyértelműen az utóbbiak.

„Az Audi és a hozzájuk kapcsolódó beszállító cégek jó hatással vannak az idegennyelv-tanulásra, ezzel magyarázható, hogy az angol és a német tanfolyamainkon vannak a legtöbben, mert sok cégnél már elvárás mindkét nyelv ismerete” – fogalmaz Hatos Hajnalka.

 

Magánórák és csoportos tanfolyamok is közül is válogathatnak a nyelvtanulók

 

Meglepő lehet, de a képzeletbeli dobogó harmadik helyét az orosz foglalja el. Az ügyvezető szerint ennek is megvan a maga oka. A válság idején a győri cégeknél felértékelődött az orosz kapcsolat, a piac egyébként is hatalmas, s az üzletemberek belátták, kifizetődő, ha orosz ügyfeleikkel a saját nyelvükön tudnak kommunikálni.

Sorrendben ezt követően jönnek az úgynevezett szerelemnyelvek. Ide sorolja Hatos Hajnalka az olaszt és spanyolt. Szerelem alatt érti egyrészt az adott kultúra, gasztronómia iránti tiszteletet, és sokan emiatt vágnak bele az adott nyelv tanulásába. De sokszor szó szerint is érvényesül a szerelemnyelv, amikor összejön egy pár, az egyik magyar, a másik külföldi, s ez motiváció a társ nyelvének elsajátítására. De az sem ritka, hogy a nagyszülők kezdenek el nyelvet tanulni, ha éppen gyermekük külföldre ment férjhez vagy nősült, s az unokákkal máshogy nem tudnak kommunikálni.

Üzleti megfontolásból a francia, a svéd vagy éppen a lengyel nyelvet is választják.

A nyelviskolában minden generáció megtalálható, a fiatalok mellett a plusz ötven- vagy hatvanévesek is.

Kérdésünkre, hogy ha adott esetben kínaiul szeretnénk tanulni, lenne-e rá lehetőség Győrben, Hatos Hajnalka igennel válaszol, a Széchenyi István Egyetemen dolgozik ugyanis kínai tanár.

A nyelviskolában akadnak olyanok is, akik a magyart tanulják idegen nyelvként. Olyan üzletemberek, akik külföldiként régóta Magyarországon dolgoznak, s belevágnak a magyar nyelv elsajátításába.

 

Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor