Győr+
2017.05.18. 10:52

Elkezdődött a győri székesegyház felújítása

Megkezdődött a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása, ezért a templom fél évre bezárta kapuit a hívek és a látogatók előtt.

Május 15-től novemberig, a felújítási munkálatok első szakaszában a Nagyboldogasszony-székesegyház zárva tart. Ezentúl a szentmisék már nem a székesegyházban, hanem hétköznap és szombaton 6:45-kor és 18 órakor a Magyar Ispita templomban (Rákóczi utca 6.), vasár- és ünnepnapokon ugyancsak változatlan időpontban 8:30-kor, 10, 12 és 18 órakor az orsolyiták Szent Anna-templomában (Apáca u. 41.) lesznek.  A kiemelt ünnepek alkalmával a székesegyházi szentmiséket a Loyolai Szent Ignác bencés templomban vagy a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban celebrálják. Ezért a szervezők arra kérik a híveket, hogy kiemelt figyelemmel kísérjék az ünnepek liturgikus rendjéről, helyszínéről szóló hirdetéseket.

A házasságkötésre készülő pároknak a Magyar Ispita-templomot, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomát, a győr-révfalui Szentháromság-templomot, valamint a Szent Imre-templomot ajánlják az esküvő helyszíneként.

A május 21-i Szeretet Nap alkalmából Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában mutat be szentmisét 10 órai kezdettel. Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján, május 23-án 11 órakor Ternyák Csaba egri érsek celebrál szentmisét a Győri Egyházmegye papságával a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. Veres András győri megyéspüspök május 27-én 9 órai kezdettel a bérmálás szentségében részesíti a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti plébániához tartozó fiatalokat a Loyolai Szent Ignác bencés templomban.

A szakemberek a felújítási munkálatokat az épületgépészeti, a biztonsági és a hangosítási rendszer korszerűsítésével, valamint a burkolat kicserélésével kezdik. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kap a Székesegyház. A padok szétszedése, eltávolítása restaurátori felügyelet és szakmai útmutatás mellett már befejeződött. A karzat burkolatának szétszedése is megkezdődött, egyben az orgonák ideiglenes védelméről is gondoskodtak. A Mária-oltár restaurálása a helyszínen és a restaurátor-műhelyekben folyamatos. A templom jelenlegi burkolatának felszedése a Mária-hajóban megkezdődött, a kivitelező kicseréli a teljes padlózatot, a régi helyére úgynevezett jura mészkő burkolólapot tesznek le. A teljes építőmesteri munka befejezésének várható ideje november. A munkálatok kivitelezője a Bau-Vip Kft. A felújítás félmilliárd forintba kerül.

A felújítás második szakaszában többek között sor kerül a beázások miatt megrongálódott, Franz Anton Maulbertsch osztrák festő által a 18. században festett mennyezetfreskók helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. A cél az, hogy a Székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét.

 

fotó: Marcali Gábor