Győr+
2017.05.19. 11:08

Megújul a győri Káptalandomb

Előzetes felmérésék alapján, összesen 400 négyzetméteren javítják ki a győri Káptalandomb kőburkolatát. A munkálatok elkezdődtek.

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon – hangsúlyozta Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője egy pénteki sajtótájékoztatón. A kormány támogatásával elkezdődött a székesegyház felújítása, mely során megújul a templombelső. A Bécsi kapu tér rehabilitációja is folyamatban van, a közműcserék megtörténtek, a felújítási munkákat az Egyházmegyei Hivatal kapubejárójáig végzik el.

Dolgoznak a térburkolat kijavításán

 

A napokban megkezdődött a Káptalandomb burkolatának a kijavítása, elsősorban azért, hogy komfortosabb legyen a gyalogos közlekedés. Ez azért is fontos, mert az idei Szent László Év alkalmából nagy gyalogos forgalomra számítanak a Káptalandombon. A győri önkormányzat 20 millió forinttal támogatja a munkálatokat, melynek június 27-ig, a Szent László Napokra el kell készülnie – tájékoztatott az alpolgármester.

 

Fekete Dávid és Prédl Antal

 

Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője a munkálatokról szólva elmondta, 35 éves felületi burkolatot kell kijavítani. Az előzetes felmérések alapján a kritikus részeket, a járhatatlan burkolatot újítják meg, a kőburkolatot rakják át. A hibák elsősorban abból adódnak, hogy a Káptalandomb alatt pincerendszer található, a víz hatására pedig megsüllyedt a burkolat. A ma látható burkolatot zömében gránit, andezit nagykockakőből alakították ki, a burkalat allatti részen több helyen találhatók kisebb üregek, járatok, pincéket öszekotő egykori folyosók emiatt a burkolat imegsüllyedt.

Komfortosabbá teszik a burkolatot a gyalogosok számára

 

A lokális süllyedések mellett a kövek közötti fuga mérete is gondot okoz a járókelőknek. Prédl Antal hangsúlyozta, nem a Káptalandomb burkolatának felújítása történik meg, hanem annak nagyfelületi javítását végzik el.

Az elkövetkező egy hónapban több szakaszon végzik a javítási munkálatokat, emiatt kérik az arra sétálók, a környéken lakók, dolgozók türelmét.

 

 

F.G.

Fotó: O. Jakócs Péter