Győr+
2017.05.21. 17:03

Ördögcsáklya, kóladió, macskagyökér – fűben-fában orvosság

Van, aki hisz benne, és van, aki kételkedik az évezredek óta kipróbált népi gyógymódokban, a gyógynövények hatásában. Az viszont általánosságban elmondható, hogy minél egzotikusabb neve van egy növénynek, és minél távolabbi vidékről származik, annál inkább kelendőbb, annál inkább hisznek a magyarok a csodatévő hatásában.

Csodaszerekben pedig nincs hiány a drogériákban, gyógynövény-szaküzletekben. Szinte havonta újabb növényekről állítják: gyógyítja a cukorbetegséget, segít a fogyásban, vagy éppen fiatalabbak leszünk tőle. Egy szakavatott győri hölgyet, Tóthné Marikát kértük, legyen segítségünkre eligazodni a táplálék- és étrend-kiegészítők világában. Marika kereskedőcsaládból származik és negyedszázada az elsők között nyitotta meg gyógynövényboltját a Belvárosban.

Azóta számos visszajáró törzsvásárlóval büszkélkedhet, sokan Szlovákiából jönnek hozzá, valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a bájos, kedves hölgy hitelesen, napra készen tudja tájékoztatni a betérőket, a hozzá tanácsért fordulókat. Marika azt meséli, vannak, akik tudják, mit szeretnének vásárolni, és azt nála szerzik be, de még többen vannak azok, akik bizonytalanok, és kikérik a véleményét, hogy egy bizonyos problémára mit javasol.

A termékek egészségünk megőrzését segíthetik

 

A kicsiny üzlet, melyben több mint ezerféle termék található, a társadalmi élet központja is – meséli nevetve Marika, hiszen sokan csak egy kis beszélgetésre térnek be hozzá. Az interjú közben is többen benéznek, és látják, hogy a hölgy elfoglalt, mondják: majd jövök máskor. Egy idősebb úr feketenadálytő-krémet kér, háromfélét tesz elé az eladónő. A férfi közben a kabátja zsebéből egy ingát vesz elő és „kiingázza a gyógynövény hatását”. Elárulja, ő még a tojásokat is „ingázással” választja ki.

Az elmúlt évtizedekben sokféle gyógynövény, táplálék-kiegészítő került piacra, majd éppúgy el is tűnt a süllyesztőben, vagy épp ma már alig van rá kereslet. Marika felidézte, amikor még sorban álltak nála az óriási szenzációnak számító Béres-cseppért, vagy a Bánfi-hajszeszért, a legkülönfélébb fogyasztókapszulákért. Utóbbiból ma sincs hiány, főleg ilyenkor, tavasszal sokan szeretnének lefogyni. A szakember azt javasolja, először kovafölddel salaktalanítsunk, majd kivilével és ördögnyelv kapszulával folytatódhat a kúra, a sok folyadékbevitel mellett. Érdemes beiktatni étrendünkbe a reformélelmiszereket is, s a mozgásról se feledkezzünk meg.

Horváthné Marika

 

Marika azt tapasztalja, hogy amitől a celebek fogynak, vagy amit ők ajánlanak, azt előszeretettel vásárolják az emberek. Az utóbbi években ilyen népszerű volt a chiamag, mely rostban és vitaminokban gazdag, az útifűmaghéj, amit bélradírként is emlegetnek, a búzafűlé, mely frissít és fiatalít, a zöld kávébab a zsírlerakódást csökkenti, a guarana étvágycsökkentő és stimuláló hatású, és a fügekaktusznak is testsúlycsökkentő hatást tulajdonítanak évezredek óta. Marika elárulta, a nyár legújabb őrülete az afrikai kóladió gyógynövény-készítmény lesz!

A szakember bevallja, ő maga is a legtöbb általa forgalmazott terméket kipróbálja, így több tucatnyi fogyókúrán van túl. Büszkén mondja, ő gyógyszert nem szed, kizárólag gyógynövényekkel, gyógyhatású készítményekkel tartja rendben a vérnyomását és ízületi problémáit.

A népbetegségnek számító cukorbetegségre most a büki füvesember diabéteszteája a legjobb – állítja a szakember. Gyuri bácsi egyébként is a példaképe, nyomon követi előadásait, ismeri készítményeit.

Érrendszeri problémákon segíthet a galagonya, a fagyöngy, a fokhagyma, a csipkebogyó, a prosztatára a tökmagolaj és a fűrészpálma-kivonat ajánlható. Ízületi problémákon a zsurló-, csalán-, apróbojtorján-tea mellett az ördögkarom-, a feketenadálytő-, az ördögcsáklya- és a rozmaringkrém segíthet, valamint a még mindig divatos a lóbalzsam. Stresszoldónak fogyaszthatunk B-vitaminokat, ginsenget, kalciumot és magnéziumot, de a levendula- és a macskagyökér-illóolaj is segíthet az ellazulásban. Körömgomba esetén teafaolaj-ecseteléssel érhetünk el eredményt, de akár fél évbe is beletelhet, míg meggyógyul a köröm. A férfiasságnövelésre a ginseng, míg a nők esetében a nemi vágy fokozására az angyalgyökér javasolt.

 

Egyre inkább kelendőek a reform élelmiszerek

 

A szakember szerint csodaszerek nincsenek, és az is igaz, hogy a természetes anyagok lassabban fejtik ki hatásukat, mint a gyógyszerek. A táplálék-kiegészítők szinten tartásra, prevencióra alkalmasak.

Az utóbbi időben sokan kezdtek el reform élelmiszereket fogyasztani, elterjedtté vált a kókuszolajjal való sütés-főzés, a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása. Elsősorban az idősebb, keveset mozgó emberek számára ajánlott a köles, a hajdina, a zabkorpa, a zabkása, a búzakorpa fogyasztása, mert ezek hosszan felszívódó tápanyagok és csökkentik az éhségérzetet is.

Marika Győrszentivánon él, nem meglepő, hogy hobbija a gyógynövény-kertészkedés, munkájában, szenvedélyében két gyermeke és két unokája is támogatja. Családja már hozzászokott, hogy az ételek elkészítéséhez a saját termesztésű, friss gyógy- és fűszernövényeket használja.

Az üzletvezető mindig elmondja vásárlóinak: az egészségre addig kell vigyázni, amíg van, ha már nincs, akkor azt nagyon nehéz helyrehozni.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor