Győr+
2017.06.01. 13:52

Elismerték a benzinkutas hősiességét – segített elfogni a támadót

A híradások tele voltak nemrég az egyik téti benzinkutat ért támadással, ahol szerencsére nagyobb baj nem történt, a rabláskísérlet meghiúsult. Az elkövető elfogásában részt vevő férfit a rendőrség ma Szent György emlékéremmel jutalmazta bátorsága miatt.

EYOF-flame arrived at Airport Pér!
Fotó/Photo: Gábor Marcali

 

 

A benzinkutat ért támadás május 29-én, késő este történt, szinte a semmiből bukkant fel a maszkot viselő és fegyvert magánál tartó férfi. A történetet innentől már az egyik benzinkúti alkalmazott, Mohácsi Csaba mesélte:

– A kollégám szólt, én pedig a kis ablakon keresztül láttam, hogy egy maszkos ember van kint – kezdte Csaba, akitől ezt is megtudtuk, hogy a benzinkúton egy kis ablakon keresztül lehet ilyenkor fizetni. – A férfi lőtt egyet, de nem felénk és a pénzt követelte tőlünk. Megkérdeztem tőle, hogy miért kell neki a bevétel, s hogy Tétről jött-e. Azt válaszolta, hogy nem, de biztos benne, hogy már felismertük. Mondtuk, hogy téved, nem jöttünk rá, kicsoda. Továbbra is a pénzt kérte, de mondtuk, hogy nincs itt a bevétel.

Ekkor vett meglepő fordulatot az egész történet, mert a támadó közölte: tulajdonképpen nem is kell neki a pénz, az a célja, hogy a rendőrök elfogják és bevigyék.

– Ismét lőtt egyet, de a riasztó fegyvert hátra tartva, ki oldalra. Szóval nem fogta ránk egy pillanatig sem, nem ránk célzott. Utána elment az ablaktól, az autójához sietett amelyik a 83-as út túloldalán állt. A kocsi ismerős volt, de akkor sem tudtuk még, ki a támadónk.

Csaba ekkor hozta meg azt a döntést, amely igazi hőssé tette a fiatalembert, aki nem mellesleg Téten önkéntes polgárőr. Szólt a kollégájának, hogy ő bizony a maszkos férfi nyomába ered.

Mohácsi Csaba és Váczi Attila rendőr alezredes, kapitányságvezető

– Elmenekült volna, ha nem követem kocsival. Hívtam a téti polgárőröket, hogy szolgálatban vannak-e, de mivel ők most nem járőröztek, a 112-öt tárcsáztam. Folyamatosan tájékoztattam a központot, hogy merre járunk. Nem sokkal később megérkeztek a rendőrök és onnantól az egész elfogás olyan volt, mintha egy akciófilmet nézhettem volna végig.

Adja magát a kérdés, hogy nem sodorta-e veszélybe magát a két gyermekes családapa, azonban válaszával mindenkit megnyugtatott:

– Polgárőr vagyok, szolgálok és védek én is. Azért lettem polgárős több, mint 5 éve, hogy segíthessek. Természetesen felmértem, hogy mennyire veszélyes a támadó, de ránk tényleg egyszer sem fogta a fegyvert, nem akart minket bántani. Nem volt agresszív, sokkal inkább ijedten viselkedett. Persze azért tisztes távolból követtem, hogy tényleg ne lehessen semmi bajom. Ma sem döntenék másként, polgárőrként nem is tehetném.

Mohácsi Csaba hősiessége elismeréseként a Győri Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjétől Váczi Attila alezredestől Szent György emlékplakettet vehetett át, amelyről elmondta: nagy megtiszteltetésnek tekint, de csak úgy cselekedett, ahogy az egy polgárőrtől elvárható. Egyébként egyik kisfia is elkísérte, akiről kiderült, egyik kedvence a Cobra11 rendőrségi akciófilmsorosat. A kisfiú körbe is járta a kapitányságot, megnézte a rendőrautókat és a térfigyelő kamerák működésébe is belepillanthatott.

Az elkövetőt, előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság június elsején.

HAK 
Fotó: HAK