Győr+
2017.06.08. 18:49

‘Ne olvass annyit, a betű mérgez!’

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét a Baross úton. A győri könyvkiadók és könyvkereskedők tizenöt standon kínálják kedvezménnyel a könyvheti újdonságokat és a helyben megjelent köteteiket a Baross úton csütörtöktől szombatig naponta 10-18 óráig.

A csütörtök délutáni megnyitón dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a könyvnél fontosabb és nagyszerűbb dolog nincsen, megmozgatja a fantáziát, segíti a beszélgetés, a mesélés képességének kialakulását. Véleménye szerint a könyv örök, pedig sokan, sokszor temették már a nyomatott olvasnivalót, ahhoz képest a statisztikák szerint egyre nagyobb számban vásárolunk könyveket. Az alpolgármester azt kívánta, legyen pénzünk vásárolni irodalmat, ne múljon el a lelkesedésünk, és örökítsük tovább, hogy könyvet olvasni az egyik legnagyobb élmény!

Egressy Zoltán író nyitotta meg a győri Ünnepi Könyvhetet

 

Egressy Zoltán, József Attila-díjas író megnyitóját néhány idézettel kezdte: „Ne olvasson annyit, a betű mérgez!”(Reviczky Gyula) „A könyv olyan mint a gomba, amilyen jóízű tápláló az egyik, éppúgy valóságos émelygő a másik.”(Mikszáth Kálmán) „A könyvet mindig ketten alkotják, az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.„(Kosztolányi Dezső)

 

A  könyv önnepének megnyitója

 

Mesélt többek mellett személyes élményeiről is, elmondta, évek óta szoros kötődése van Győrhöz, elsősorban a színházhoz, de a győriekhez is. Úgy véli, városunk gazdag kulturális múlttal rendelkezik, Berzsenyitől Villányi Lászlóig, a magyar irodalmi élet fontos alakjai éltek és élnek itt. Ideiglenesen ugyan, de Győrben alkotott Gárdonyi Géza és Galgóczi Erzsébet, akik az íráson kívül komoly szervezőmunkát is vállaltak. Az író szerint a Műhely folyóirat, vagy a Győri Könyvszalon fontos a városnak, igény van rá. Értők, érdeklődők a győriek, szívesen áldoznak a kultúrára, könyveket vásárolnak, „néha még Egressyt is” – jegyezte meg Egressy Zoltán.

Mi hasznot hajthat egy író? – tette fel a kérdést az író, melyet meg is válaszolt: egyrészt, a kortárs író beszélhet a máról, mai problémákról, mai nyelven, másrészt eltöltheti az olvasót, a “nem vagyok egyedül” vigasztaló érzésével.

 

A Rómer-múzeum új kiadványai

A Baross úton körbenézve, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum standjánál felfedeztük legújabb kiadványukat az Andrássy Ilona grófnő irathagyatékának két kötetét. Az első a Szarajevótól Trianonig, a második a Boldog békeidőktől Trianonig című, melyek végigkövetik a család mindennapjait. A kéziratos hagyaték 1971-ben került elő a dénesfai Cziráky-kastélyon végzett tatarozási munkálatok során egy befalazott rekeszből. A leveleket, feljegyzéseket, fényképeket tartalmazó anyagot a győri Rómer Flóris Múzeum őrzi. A nem mindennapi hagyatékot Kovács Lajos szerkesztette könyvvé.

Szabó József, a Hazánk könyvkiadó igazgatója mutatja legfrissen könyveit

A Hazánk kiadó standjánál Szabó József igazgató, két friss kiadványt mutat, az egyik a reformáció 500. évfordulója apropóján született, Pataky László 1985-ös A győri református egyház története című kötetének újbóli, frissített kiadását, valamint Zsebedics József: Pap vagy mindörökké című önéletrajzi ihletésű munkáját.

A könyvhétről korábban itt írtunk.

A részletes program itt olvashtó.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor