Győr+
2017.05.19. 13:48

Mindig tegyünk félre!

Az Aegon kutatásaiban a megkérdezettek úgy vélekednek, hogy legalább húsz évet élnek majd nyugdíjasként, a valóságban ez az idő azonban ennél hosszabb is lehet.

A várható élettartam növekedésével hosszabb idejű munkavégzésre lesz szükség a kiegyensúlyozott időskori évek finanszírozásához – erről írtunk múlt heti rovatunkban. Ehhez kapcsolódóan állandó szakértőnk, Zsidi Mária, az Aegon Biztosító megyei igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy gondos pénzügyi tervvel megteremthetjük ezt, ehhez azonban aktív életszakaszunkban kell lépéseket tennünk, például gondos pénzügyi terv kidolgozásával.

Az öngondoskodás, vagyis a nyugdíj célú megtakarítás fontosságát Zsidi Mária egy Warren Buffett-idézettel támasztja alá: „Most valaki azért ül a fa árnyékában, mert valaki más húsz évvel ezelőtt ültetett egy fát.” Az Aegon munkatársai abban segítenek, hogy önök megtalálják azt a bizonyos facsemetét, amit gondosan ápolva, annak lombjai alatt nyugodtan hűsölhetnek későbbi éveikben. Ehhez szükséges a rendszeres megtakarítás és a személyre szabott pénzügyi tervek elkészítése.

Zsidi Mária sorolja az alapszabályokat: 1. Aktív éveinkben mindig tegyünk félre. 2. Váratlan bevétel esetén is csoportosítsunk át belőle a nyugdíj célú megtakarításunkba. 3. Célszerű egy családban egyéb likvid megtakarítást is tartani.

Mi történik akkor, ha közbejön egy váratlan kiadás, hozzá lehet-e nyúlni a nyugdíj célú megtakarításhoz? – merül fel jogosan a kérdés.

Zsidi Mária, az Aegon Biztosító megyei igazgatója

A nyugdíj célú megtakarításhoz soha ne nyúljunk hozzá! – hangsúlyozza a szakértő. Ezért kell pénzügyi tervet készíteni, mert az magába foglalja a megfelelő életciklusokhoz kapcsolódó váratlan kiadásokat is, legyen szó gyermekvállalásról, iskoláztatásról vagy egyéb felmerülő tevékenységek finanszírozásáról.

Zsidi Mária ismét egy személyes példát hoz. Nővérének rákbetegsége borította a büdzsét, de a család összefogásának köszönhetően, együttesen már tudták állni a felmerülő gyógyítási költségeket. Ennek tapasztalata mondatja azt velem – foglalja össze a szakértő –, hogy ma már napi 250 forintból is fel lehet készülni a betegségek kezeléseinek költségeire. A kiadások így közvetlenül nem a mi pénztárcánkat terhelik, hiszen ezeket a biztosító állja. Tehát a nyugdíj célú megtakarítást teljes egészében el lehet különíteni az egyéb kockázati: egészségre, betegségre vonatkozó megtakarításoktól.

További részletek a Győr+ Rádió adásában.

(x)