Győr+
2017.06.23. 10:10

Iloncsi grófnő titkai

Mesébe illő történet, amikor 1971-ben a dénesfai Cziráky-kastély felújításakor – ami akkoriban elmegyógyintézetként működött – egy kalapácsütés során beszakadt a lépcsőforduló, és egy rejtekhely tárult a munkások elé.

Cziráky József gróf és felesége, Andrássy Ilona 1948-ban oda rajtett el három ládát, porcelánnal, ezüsttel, levelekkel és fényképekkel tele. Mivel a Cziráky-hagyaték egy része korábban már a megyei Xantus János Múzeumba került, így az itt fellelt iratokat, fényképeket tartalmazó ládát is oda szállították. A dokumentumok aztán évekig egy raktári szekrény mélyén hevertek, várva, hogy valaki feltárja őket.

Az eredeti, kézzel írt levelek

Kovács Lajos, a jogutód Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum történésze bukkant rájuk, de először reménytelen vállalkozásnak gondolta, hogy az egérrágta, dohos, penészes lapokat elolvassa. Amikor azonban rászánta magát, hogy leltárba vegye a „kincset”, rájött hogy a levelek jórészt értelmezhetőek, a feljegyzések egy különleges emberi sorsot rajzolnak meg. Bemutatják, hogyan éltek az arisztokraták, mivel foglalkoztak, milyen gondok, bajok gyötörték őket. Másrészt olyan leveleket is talált, amelyek történelmileg is érdekesek.

Kovács Lajos 2008-ban kezdte feldolgozni az iratokat, melynek során lelki társra talált Andrássy Ilona grófnőben. Így a levelek arra ihlették, hogy megírja a Drága szerelmem… című levélregényt, amely Ilona és Cziráky József gróf 1917-ben megkötött házasságával kezdődik és ötven éven keresztül – elhunytáig – követi nyomon Ilona életútját. A könyvben a levelek feladója Ilona, a címzettje pedig első férje, Esterházy Pál. Egy másik kötet is született, a Mindennek vége!, amely Ilona beszámolóját tartalmazza a hadikórházakban szerzett tapasztalatairól, vallomás szerelemről és hazáról.

Cziráky József gróf és Andrássy Ilona

 

E két kötetet idén újabbak követték, a Könyvhétre jelentek meg a győri múzeum kiadásában, amelyek az irathagyatékot és fényképeket teszik közre, két kötetben.

A megtalált levelezés egyébként Iloncsi kislánykorában kezdődött, amikor megtanult írni, és egészen 1944-ig tart. Kislányként előbb tudott franciául, németül és angolul, mint magyarul és az is kiderült, az anyanyelvét a cselédségtől tanulta meg. Az utolsó levél Cziráky gróftól származik, aki arról számol be, hogyan halt meg első szülött fiúk az oroszok elleni harcokban.

Kovács Lajos, a kötetek szerkesztője azt is elárulta, hogy felkutatta a család még élő tagjait, és elküldte számukra a könyveket. Kiderült nem tudnak magyarul és valószínűleg ezért nem is érdeklődnek családjuk múltja iránt.

Iloncsi grófnő egyébként egy kanadai elmegyógyintézetben hunyt el, miután férje halálát követően, megrendült szellemi állapotára tekintettel, kiköltöztették a hozzátartozói.

 

A két lgújabb kötetet mutatja Kovács Lajos

 

További izgalms történetekt tudhatnak meg az érdeklődők június 24-án 18 órakor az Esterházy-palotában, ahol a szerző mesél Iloncsi grófnő életéről.

 

Földvári Gabriella

Fotó. Marcali Gábor