Győr+
2017.06.23. 18:00

Kezet kell fognunk múlttal és jövővel

Kézfogás címmel Szent László-napon, június 27-én este hétkor a Dunakapu téren mutatja be ünnepi műsorát a Ghymes együttes. Vezetőjüket, a Kossuth-díjas Szarka Gyula zeneszerzőt egy hangstúdióban értük el.

Ki fogjon kezet kivel?

Mindenki mindenkivel. Valóságosan és szimbolikusan is. Jelképesen is kezet kellene fognunk a múlttal, a jelennel, sőt a közös jövőnkkel is. Aki ismer bennünket, hallotta a dalainkat, színházi zenénket, az tudja, hogy a dalok közösségépítő erejével az összefogásra biztatunk, hiszen a magyarság megmaradásának ez a legfontosabb esélye. Azt tapasztaltuk, hogy a koncert alatt az emberek spontán megfogják egymás kezét. Életünk fontos momentuma ez a szimbolikus gesztus, mely azt mutatja, nem vagyunk, nem lehetünk egymás ellenségei.

A Szent László-évben, a Szent László-napon lépnek fel abban a városban, mely büszkén vállalja a király nemzeti hagyatékát.

Ezért is ünnepi műsorral készülünk. Kell, hogy egy nemzetnek legyenek útmutató nagyságai, kissé fennkölten szólva, vezérlő csillagai, akik átvezetnek évszázadokon, háborúkon, történelmi megfogyatkozáson, s reményt, sőt példát adnak a megmaradásra. Szerencsére a magyarságnak nagyon sok olyan nemzeti nagysága van, akire támaszkodni lehet. A mi életünkben sok a bizonytalanság, az ő életük, értékviláguk azonban már bizonyosság. Biztatást adnak arra, hogy a jó úton járjunk, s meg is mutatják ennek az útnak a kipróbált, fő irányait. Az idén három ilyen nagy egyéniséget is ünneplünk: Szent László mellett Arany Jánost és Kodály Zoltánt.

Megfogalmazhatók, szavakban kifejezhetők azok a közös értékek, melyek időtlenül hatnak?

Arany János évfordulójára újra elővettük a Toldit, úgy gondoltuk, most különösen időszerű, mivel a költő a közfigyelem középpontjába került. De ha jól belegondolunk, a Toldi évfordulótól függetlenül minden időben aktuális. Az ő sorsában, magatartásában, kiállásában a diákok is ráismernek a nemes célra fordított erőre, a bátorságra, a becsületességre, az alku nélküli igazságérzetre. A magyarság nagyjai mind hordozták ezeket a tulajdonságokat, életükkel ezt példázták, munkásságukban, műveikben ezeket fogalmazták meg műfajuk élményt adó eszközeivel. Szent László az államalapító Szent István művének a méltó folytatója volt. Egy erős lovagkirály, aki a tudatosságával, a magyarság jövőjébe vetett hitével energiát sugárzott, és a mai hétköznapokban is motivációt adhat arra, hogy túllendüljünk gondjainkon, messzebbre nézzünk, s magunkban is felfedezzük, megbecsüljük és előhívjuk ezeknek a tulajdonságoknak a lenyomatát.

Egy zenei stúdióban értük utol. Új lemezt készít?

A Komáromi Jókai Színház és a Soproni Petőfi Színház felkérésére írtam zenét. Molière a Fösvény című művének adaptációját Zsugorí címmel mutatja be ősszel a két teátrum.

Csak nem musicalt szerzett?

Nem musical lesz, hanem egy zenés darab, aminek augusztus végén kezdődnek a próbái. A zenével gyakorlatilag készen vagyunk, a szlovákiai Komáromban október 7-én lesz a bemutatója, novemberben pedig Sopronban láthatják a nézők. Egyik város sincs messze Győrtől, mindkét helyszínre várjuk a győrieket, akikkel örömmel találkozunk kedden este a Dunakapu téren.

 

Szerző: H. F.

Fotó: Sajtófotó