Győr+
2017.06.23. 23:11

Absztrakt és monokróm – nemzetközi kiállítás

Tizenegy elismert hazai és külföldi művész mutatja be legújabb munkáit a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nyári nagykiállításán.

A Múzeumok Éjszakájának egyik pénteki eseményeként nyílt meg a LIGHT POSITIONS című nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás az Esterházy-palotában. A megnyitón Hajdu István műkritikus, a Balkon Kortárs Művészeti Folyóirat főszerkesztője, felhívta a figyelmet arra, hogy nagy és sokrétű,a tárlat, több generáció mutatja be azon munkáit, amelyek fény szerepére irányítják rá a figyelmet a térben.

Győr és legendás művésztelepe lehetőséget ad az alkotóknak a kísérletezésre, az univerzális eszmék megvalósítására, amellyel szabadon megmutathatják,-  mint az itt kiállító művészek -, hogyan hatnak egyszerre az érzékekre, a gondolkodásra és képzeletre a műveik.

Némelyik alkotóval a győriek már korábban is találkozhatott a múzeum által szervezett kiállítások és művésztelepek alkalmával, a művészek másik része pedig most mutatkozik be először Győrben.

Kiállítók: Baráth Bálint, Bernát András, Bullás József, Christoph Dahlhausen (D), Forgó Árpád, Gryllus Ábris, Halmi-Horváth István, Kelemen Zénó, Andrew Leslie (AUS), Sági Gyula, Szabó Dezső.

A tárlat középpontjában a fény áll, felvonultatva annak különböző megjelenítési, felhasználási módjait, lehetőségeit. A gazdag válogatás egyaránt tartalmaz témához kapcsolódó régebbi, fontos műveket és kimondottan erre a felkérésre készített alkotásokat. A résztvevő művészek változatos technikákkal dolgoznak: digitális, festészeti, intermediális, fényképészeti, grafikai, szobrászati eljárások segítségével aknázzák ki a fény tulajdonságait.

A kiállításon a múzeum új szerzeményeit is bemutatja, amelyek az intézmény gyűjteményépítési törekvéseiről és a város művészetpártolásáról tanúskodnak.

A tárlat augusztus 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

 

F.G.

Fotó: Marcali Gábor