Győr+
2017.06.26. 16:22

Több mint 15 ezer látogatót vonzott az idei győri Múzeumok Éjszakája

Háromnapos gigarendezvénnyel csatlakozott 2017-ben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az országos Múzeumok Éjszakája programhoz. A péntektől vasárnapig tartó hosszú hétvégén több, mint tizenötezren voltak kíváncsiak a művészeti, gasztro-kulturális és zenei programokra.

– A június 23-tól 25-ig tartó hétvégén a klasszikus múzeumi értékek bemutatása mellett a kortárs kultúra is kiemelt szerephez jutott, legyen az egy táncelőadás, egy képzőműművészeti kiállítás, vagy egy gasztronómiai rendezvény. A tavalyi évhez hasonlóan idén is egy háromnapos fesztiváljelleget kapott a program, hiszen ez mind a városunkba látogató turistáknak, mind az itt élőknek egy praktikus megoldás az idő eltöltésére – mondta el a Győr Plusznak Grászli Bernadett múzeumigazgató. Kiemelte azt is, hogy szombat kora estére megdőlt az előző évi látogató rekord és idén a várakozásokat is felülmúlva rengetegen keresték fel a rendezvényt, ami országos szinten is az egyik legerősebbre sikerült. A győri múzeum épületeiben az említett három napon belépőjeggyel megfordult látogatók száma 7524 volt.

A street food fesztivál is nagy dobás volt…

Ezt az egyébként is rekordnak számító látogatószámot a múzeum több, mint a duplájára tornázta fel azzal a street food fesztivállal, amely idén a rendezvényhez kapcsolódott. A Food Truck Shown tizennyolc autócsoda finomságait kóstolhatták meg a látogatók hátom napon át, a legkülönlegesebb ízvilágokból válogatva. Emellett csatlakoztak a táncfesztiválhoz, kortárs előadások befogadásával és bemutatásával. Illetve sok-sok társművészeti rendezvényt kapcsoltak be a programba, legyen szó egy kreatív foglalkozásról egy borkultúra előadásról vagy pedig egy nagyszerű virágkötészeti installációról, amelyet Erdélyi Gábor és Fehér József készített a múzeumba látogatók számára. A Rómer Múzeum nagy nyári időszaki kiállítása is a múzeumok Éjszakáján nyitotta meg kapuit, az Esterházy.palotában 11 kortárs képzőművész alkotásai által az absztrakt és monokróm művészet új irányzataiból kaphatunk ízelítőt.

Az igazgató asszony a kérdésünkre elmondta, hatalmas összefogás eredménye ez a rendkívül sikeres rendezvény, ezért köszönettel tartozik mind a városnak, mind pedig a programhoz kapcsolódó győri kulturális intézményeknek. A rendezvény jövőre folytatódik, de természetesen a nyáron is várnak mindenkit programokkal, ezekről olvashatnak majd portálunkon, illetve a www.romer.hu oldalra kattintva.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: Marcali Gábor