Győr+
2017.06.26. 17:36

Szent Lászlóé a koponyacsont

Filmen és könyvben mutatták be, hogy csaknem száz százalékos a bizonyosság arra, hogy a Győrben őrzött Szent László herma, a lovagkirály koponyacsont darabját rejti.

Hétfőn tudományos konferenciával vette kezdetét a Szent László-napok szakrális rendezvénye Győrben. Itt mutatták be először a lovagkirály magyarországi kultuszáról szóló dokumentumfilmet, amelyben a koponyarekonstrukcióról is számos érdekes információt megtudhattak az érdeklődők.

A konferencia előadónak egy csoportja

Mint ismeretes 2011-ben komplex vizsgálatot végeztek a Szent László hermán és a benne található koponyaereklyén. Ennek a vizsgálatnak ez eredményeit tárták most a nagyközönség elé. Bemutatták a Szent Király – Lovagkirály című kötetet is, mely számos tanulmányon és fotósorozaton keresztül tárja elénk a vizsgálat eredményeit. A korszerű vizsgálatok egyébként mindazt megerősítették, amit a szakemberek eddig az ereklyéről sejtettek, vagy tudtak. Valóban kiderült, hogy egy, az ötvenes éveiben meghalt erős testalkatú férfi koponyáját tartalmazza a herma, a legújabb vizsgálatokkal pedig 99,5 százalékos bizonyossággal bebizonyították, hogy a herma Szent László koponyacsontját őrzi.

Veres András győri megyéspüspök

Veres András győri megyéspüspök a a Richter János hangversenyteremben rendezett konferenciát köszöntve kiemelte, ha Szent László korát napjainkkal összehasonlítjuk, akkor sok hasonlóságot észrevehetünk. Szent László munkássága segíthet bennünket abban, hogy napjaink eseményeit jobban megértsük, jobban el tudjunk igazodni, hazánk és Európa jelen helyzetében, és tudjunk a szent királyhoz hasonlóan szent megoldásokat találni.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester arra emlékeztetett, hogy mi győriek büszkén őrizzük Szent László emlékét, a szent ereklyéjét, hiszen a herma városunk egyik legféltettebb kincse, amelyet minden évben körmentben hordoz körbe a város lakossága. Hagyomány az is, hogy László napon ünnepi díszközgyűlésen átadják a Szent László-díjakat amely a városért tevékenykedő, a közösségért munkálkodó polgárok legrangosabb kitüntetése. A lovagkort pedig a hagyományos „világi” ünnepen idézik meg a városban. Szent László keresztény hitével, erkölcsi rendíthetetlenségével, hazája iránti elkötelezettségével mutat utat számunkra és az utánunk következő generációk számára is – hangsúlyozta az alpolgármester.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében rámutatott: Szent László nem csak hermája által, nem csak a templomfalak freskóin, vagy a történelemkönyvekben van velünk, hanem szellemi örökségével, közös nemzeti emlékeztünkben is, magyarságtudatunk része. László király kijelölte a helyes utat számunkra: ez az irány a keresztény civilizáció megőrzése, a haza megvédése, a magyar kultúránk és magyar családjaink megbecsülése.

Boldog Özséb Társulat

A konferencián többek között előadást hallgathattak meg a jelenlévők a Szent László herma történetéről, győri vonatkozásairól, a szent király ábrázolásáról, az egyházi zenében fellelhető emlékeiről. Egy nagyváradi régész a legújabb ásatásokról számolt be, egy lengyel előadó pedig Lengyelország és Szent László kapcsolatáról beszéltek. a konferenciát egy Szent László életéről szóló zenés történeti játék zárta.

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter