Győr+
2017.06.28. 11:55

Megnyílt a világhírű fotós állandó kiállítása

Örömmel mondhatom, hogy köszöntöm önöket a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ első állandó Capa-kiállításán – mondta Kőrösi Orsolya.

Robert Capa, a tudósító című kamaratárlat június 27-ei megnyitóján. A központ új, állandó kiállítása ötven képet sorakoztat fel a világhírű fotóművész életművéből.

Az állandó Capa-kiállítás nagyon rövid története a központ létrejöttéhez nyúlik vissza: 2008-ban hazánkba került a Robert Capa-képek gyűjteménye és azok átvételének háttérszerződésében az szerepelt, hogy a képeket egy leendő fotómúzeumban kell elhelyezni. Öt év múlva, 2013-ban létre is jött létre a Capa Központ, most pedig már azon célunk felé haladunk, hogy megnyissuk a világ első nagy, állandó Capa- kiállítását – fogalmazta meg Kőrösi Orsolya. Ez a nagyszabású tárlat valószínűleg a képek 2008-as hazahozatalának tizedik évfordulójára valósul meg, ám a Capa Központ addig sem tétlenkedik.

 

_D0A6211_Copy„Úgy gondoltunk, hogy állandó kiállítás keretében egy kis ízelítőt adunk Robert Capa kiváló munkásságából” – tette hozzá az intézmény ügyvezető igazgatója, aki nagy örömmel köszöntötte a tárlatot, mely ötven kép segítségével ad képet a látogatóknak arról, milyen értékes is a Capa-hagyaték.

 

_D0A6199_Copy

 

A fotóművész életéről mesélve Krucsainé Herter Anikó felidézte: „Robert Capa kivételes pillanatban lett fotóssá”. Pont akkor, amikor a média, a nyomdászat és a fotótechnika fejlődése mellett a világtörténelem alakulása is egybeesett az újságok, magazinok igényeivel. Több XX. századi kortársához hasonlóan Capa életműve is külföldön teljesedett ki: Amerikában őrzött, értékes hagyatékát testvére, Cornell Capa gondozza.

kultura.hu