Győr+
2017.06.30. 11:30

Modern Városok Program: Polgármesteri biztos felügyeli az előkészítést

A héten jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely az Orbán Viktor miniszterelnök és Borkai Zsolt polgármester által aláírt együttműködési megállapodásban szereplő fejlesztésekhez határidőket rendel. A városházán polgármesteri biztos koordinálja majd az előkészítést.

A Modern Városok Program keretében olyan fejlesztések valósulnak meg, amely a győriek igényeit szolgálják, de nem csak a város, hanem az egész régió számára fontosak. Az ütemezés előkészítésében a kormányzati szervek mellett a városháza is részt vett. – fogalmazott a polgármester.

 

A fejlesztések hosszú távon szolgálhatják Győr jövőjét

Borkai Zsolt a nyár előtti utolsó közgyűlésen bejelentette, mivel ez a következő évek kiemelt fejlesztési projektje, polgármesteri biztost nevez ki a feladatra Páternoszter Piroska személyében. A Humánpolitikai Főosztály vezetését a jövőben más személy fogja ellátni.

 

Páternoszter Piroska

A kormányhatározatból kiderül, hogy a 8311. számú összekötő út Győr-Ménfőcsanak–Győrújbarát–Nyúl közötti szakasza fejlesztésének kivitelezése, valamint a 82. számú főút mentén, Győr és Pannonhalma Világörökség közötti kerékpárút kiépítése már jövőre megkezdődik, de több más fontos közlekedésfejlesztés tervezése is elindul. A szlovák fél megkeresésével még az idén megvizsgálják a Győr–Dunaszerdahely közötti közúti kapcsolat fejlesztésének lehetőségeit, jövőre pedig megkezdődik a Győrt elkerülő körgyűrű befejezésének előkészítése is.

 

Intermodális csomópont – látványterv: Főmterv Zrt.

A városi belső keleti elkerülő út hiányzó szakaszának és ezzel összefüggésben az új Mosoni-Duna-híd megépítése (Az Ipar utca és az Új Bácsai út összekötése) előkészítésének határideje 2018. december 31., míg a megvalósítás végdátuma 2021. december 31. Az intermodális csomópont kivitelezésének céldátuma a vasútállomás és a buszpályaudvar felújításával, valamint a Bartók Béla út és a Szent István út közötti közúti alagút megépítésével ugyancsak 2021. év vége.

 

II. János Pál tér – látványterv: TSPC Kft.

A Kormány által támogatott egészségügyi, sport- és turisztikai célú fejlesztések közül az új mentőállomás építésére és a kórház parkolási infrastruktúrája érdekében az érintett minisztériumoknak 2018. december 31-ig kell megtenniük a szükséges intézkedéseket, az egyetemre tervezett új Digitális Fejlesztési Központ esetében 2018. június 30. ez a dátum. Az Olimpiai Sportpark területén egy új sporthotel építésének és a püspökerdei szabadidőközpontnak támogatása érdekében ez év végéig folytatják le a vizsgálatot, az állatkertfejlesztés esetében ez a dátum 2017. június 30. A jövő év végére a vízi élménypark megvalósításának vizsgálata is megtörténik. Az idén készítik elő a színház és a II. János Pál tér rehabilitációját, az új hangversenyterem és a konferenciaterem építésének, fenntartásának lehetőségét, a Kormányhivatal, a Vízügyi Igazgatóság és a katasztrófavédelem Vízügyi Hatósági Osztályának új, méltó helyen történő elhelyezésének lehetőségeit is.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter