Győr+
2017.07.05. 15:24

Női elnöke lesz a Velencei Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének

Az augusztus végén kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke ezúttal az eddigi hagyományokat megszakítva egy nő, egészen pontosan Annette Bening lesz.

Már épp ideje volt, hogy megszakítsák a férfi zsűrielnökök hosszú sorát, és több mint tíz év után végre női elnököt válasszanak – hangsúlyozta Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója.

Az inspiráló nő, Bening már több mint három évtizede van a pályán, olyan filmekből lehet ismerős, mint például: A gyerekek jól vannak, Csodálatos Júlia, Amerikai szépség, Bugsy, vagy a legutóbbi Huszadik századi nők. Többször jelölték Oscar-díjra, de két Golden Globe-díjat is nyert, megkapta a hollywoodi színészcéh, a SAG díját és egyebek mellett egy Bafta-díjat is átvehetett.

Annette Bening – a tavalyi elnökhöz, Sam Mendes amerikai rendezőhöz hasonlóan –, nyolc zsűritaggal együtt dönt a velencei filmfesztivál fődíja, az Arany Oroszlán, valamint a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán és a zsűri díjaként átadott Ezüst Oroszlán odaítéléséről. Emellett döntenek a legjobb színésznőnek és színésznek járó Copa Volpiról, a legjobb forgatókönyvnek járó díjról, a zsűri különdíjáról és a legjobb fiatal színésznőnek és színésznek adható Marcello Mastroianni-díjról is.

Tavaly az Arany Oroszlánt Lav Diaz The Woman Who Left című alkotása kapta, Tom Ford pedig a zsűri nagydíját vihette haza az Éjszakai ragadozók című filmjéért. Emma Stone a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért a legjobb színésznő lett Velencében, majd később az Oscart is átvehette ezért a szerepéért.

A 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg. A versenyprogramot július 27-én hozzák nyilvánosságra.

 

Forrás: MTI

Kép: kulturpart.hu