Győr+
2017.09.03. 15:26

Sóthy Virág második élete

„A táncos színpadi élete nagyon rövid. Készültem a végére. Nem akartam partra vetett halként vergődni akkor, amikor elkezdődik a második életem” – fogalmazott lapunknak Sóthy Virág Harangozó-díjas táncművész, aki szeptembertől a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa lesz. Szakály György rektor kérte fel, önálló évfolyamot kap, s valószínűleg nagyon fogják szeretni a tanítványai.

Sóthy Virág 19 éven át volt a Győri Balett társulatának meghatározóan izgalmas egyénisége. Tudatos ember, noha amikor Robert North, az együttessel sokszor együtt dolgozó amerikai koreográfus először rácsodálkozott a képességére, azt mondta róla: ösztönös tehetség.

S ez a tehetsége már hároméves korában jelezte szándékát a megmutatkozásra. Virág nemcsak tökéletesen és első látásra leutánozta a tv-mese előtti esti torna mozdulatait, de szinte előadta azt. Az iskolában aztán a tornatanár is szólt a szülőknek: Virág mozgása annyira tökéletes és eredeti, hogy mindenképpen érdemes felvételiznie a balettiskolába.

 

 

A győri tánctagozatos iskola akkor Markó Iván szakmai irányításával működött. 250 gyerek próbált bejutni a 21 helyre, Virágnak sikerült. Az első balettmestere Kiss János, az együttes jelenlegi igazgatója volt.

Tizennyolc évesen elhalmozták szereppel. Táncolta – többek között – Júliát, Lady Machbeth-et, s a lánykát is a Halál és a lányka előadásban. Sóthy Virág kutatott minden szerepe után, megismerte az irodalmát, értelmileg dolgozta fel személyiségét, ahogy fogalmaz, kikristályosította magában, hogy aztán teste minden mozdulatával, lelke rezdüléseivel hitelesen ábrázolni tudja. Soha nem válogatott, de még magában sem fogalmazta meg – mellesleg igen ritka – kétségeit a szereppel szemben, noha tudta: „Van olyan mozgásforma, amit a test jobban szeret, és jobban kedvel a lélek is. A „hadak útját”, a modern, organikus táncnyelvre írt Gaudival járta meg, melyben Bach Máté Passiójára táncolt. Az új mozgásformában megszenvedte a méltó sikert.

A balett-táncos tulajdonképpen olyan versenysportoló, aki mindvégig mosolyog, mondta neki egyszer az orvosa. A profi balett valóban megviseli a testet, ez a mozgásforma nem az egészség garanciája. Virág az ember egészséges mozgásának elsajátítása és oktatása érdekében – a kiváló eredménnyel elvégzett táncművészeti főiskola után – kitüntetéses diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem egészségtan szakán. Győrben magántanítványokat tanít, pilates jógát is oktat. Az egyetemi állás elszólítja Győrből, de rendszeresen visszajár. Életemben először lesz őszi, nyári, tavaszi szünetem, lepődik meg, amikor tudatosul benne.

A mozdulataiban, mondataiban, gesztusaiban is manír nélkül finom táncosnő elkezdi második életét. Biztos, hogy az egyetemen sem csak a mesterséget tanítja majd. Tudja, hogy „a táncos lelke érzékeny terep. Könnyű összetörni, könnyű megtaposni.”

Ő biztos, hogy segít megőrizni a rábízottak „érzékeny terepét”.

 

H. F.

Fotó: Marcali Gábor