Győr+
2017.09.07. 09:10

Somfai Rezső itthon van

Ezt a címet adta a megnyitó beszédének dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő, a művész első győri önálló kiállításán. A 85. születésnapjára készülő Somfai Rezső valóban otthonra lelt újra Győrben, munkái bemutatásával egy nagyvonalú adomány és az alkotó életműve előtt is tiszteleg a múzeum.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az utóbbi években élen jár a geometrikus formák, a monokróm és az absztrakt vonalak, alkotások bemutatásában. Így van ez a L’arte Vince nevű tárlaton is, ami Somfai Rezső magyar származású, de Münchenben élő képzőművész alkotásait mutatja be. Közülük 32 a múzeum saját tulajdonában van 2013 óta, hiszen az alkotó az intézménynek adományozta azokat.

Grászli Bernadett múzeumigazgató, a kiállítás kurátora elmondta, több mint 500 négyzetméteren, két teremsorra fűzve, 68 alkotással látható a művész tárlata az Esterházy-palotában. Ezzel a nem mindennapi – bizonyos tekintetben –, rejtőzködő életművel ismerkedhetnek meg október közepéig a konstruktív geometrikus és monokróm munkák kedvelői – emelte ki az igazgató.

A művész meghatottan szemlélte a képeit, installációit a termekben, ahogy elmondta, még ilyen színvonalasan, ennyire érdekesen senki nem közelítette meg azokat, mint a győri múzeum igazgatónője. Egy kiállítás a legjobb művekből is tud katasztrofális lenni, sok múlik a tálaláson, és utóbbiban Győr igazán élen jár – mondta el a művész.

A kiállításmegnyitón elhangzott az is, most újra a geometrikus konkrét művek felé fordul a figyelem, megunva a figuralitás tompaságát, hiszen ezek mindig elevenek, gondolatébresztőek, innovatívak, ahogy a világban is egyre erősebb ez a megújítási kényszer.

Somfai Rezső kiállítását október 8-ig láthatják az Esterházy-palotában, hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

 

Szerző: Bajzát Zsuzsi

Fotó: Marcali Gábor