Győr+
2017.09.09. 13:23

Győrben indult a színházi évad! – galériával

Péntek este hivatalosan is megnyitották az idei színházi évadot. Az országos esemény helyszíne a Győri Nemzeti Színház volt, az évadnyitó gálaműsort a teátrum igazgatója, Forgács Péter rendezte. Az est végén átadták az idei Kaszás Attila-díjat is.

A teátrumban a nagyszabású esemény előtt rendezték meg a Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című előadó-művészeti szakmai konferenciát, melyen nagy számban képviseltették magukat a színházak jeles képviselői.

Borkai Zsolt Győr polgármestere köszöntötte az Országos Évadnyitó Gála résztvevőit

A VI. Országos Évadnyitó Gála résztvevőit Borkai Zsolt polgármester köszöntötte. A városvezető beszédében hangsúlyozta, az elmúlt időszak is jól bizonyítja, hogy az itt élők szeretik a kultúrát, szeretnek színházba járni. Hozzátette, fenntartói oldalról mindent megtesznek azért, hogy a színház minél sikeresebb legyen, és jobb feltételeket közt tudjon működni.

Az idei színházi évadot Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár „tisztelettel és várakozással telve” nyitotta meg. Az államtitkár köszöntőjében elmondta, a kultúrára fordított pénz megtérül, és idézte az Eurostat legfrissebb adatait. A 28 európai uniós tagállam közül, 2015-ben hazánk költötte – a bruttó hazai termék arányában – a legtöbbet a kulturális és szabadidős tevékenységekre. A magyar kormány a színházak támogatására idén 42 millió forinttal többet szán, mint a tavaly. Jövőre ez az összeg 110 millióval nő majd.Végül a házigazda, Forgács Péter igazgató örömét fejezte ki, hogy a Győri Nemzeti Színház adhat otthont egy ilyen jelentős, országos eseménynek, és méltatta a pénteki szakmai konferencia fontosságát.

A konferencián szó volt a magyar színház értékteremtő tevékenységéről is

A Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című előadó-művészeti szakmai konferenciát idén negyedik alkalommal rendezték meg a győri teátrumban szeptember 8-án, pénteken. A sorozat a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának kezdeményezésére indult el. A szekcióüléseken elhangzottakat a résztvevők a délutáni sajtótájékoztatón összegezték. Forgács Péter igazgató elmondta, az eseményt óriási érdeklődés övezte, nem véletlen, hiszen olyan kérdések kerültek előtérbe, amelyek megoldásai további együttgondolkodást igényelnek a szakma és a döntéshozók között.

A konferencia színházművészeti szekciója többek között részletesen megvitatta a magyar színház értékteremtő tevékenységével kapcsolatos jegyárképzési kérdéseket is. Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a péntek délutáni sajtótájékoztatón is az együttműködést és a közös párbeszéd lehetőségét sürgette a minisztériumok szakemberei, a kultúráért felelős polgármesterek, alpolgármesterek valamint a szakma között. „Egységes rendszer és szemlélet kialakítása a legfontosabb feladat” – fogalmazott. A jelenlévők megvitatták az előadó-művészeti törvény 2018-tól életbe lépő, felsőfokú végzettségre vonatkozó rendelkezéseit. Itt is további szakmapolitikai egyeztetések szükségesek.

A táncművészet jövője is szóba került a konferenicán

A táncművészeti szekciók ülésén elhangzottakat Kiss János, a Győri Balett igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja összegezte. Elmondta, a társulatok különböző formái miatt eltérőek a jövedelmi viszonyok. Ez is közrejátszik abban, hogy számottevően csökkent a táncművészeti hivatás vonzereje. Hozzátette, a Magyar Táncművészek Szövetsége elkészítette a Nemzeti Táncprogramot, melynek része a táncművészek átképzési lehetőségei rövidebb pályaútjuk miatt.

 

Bede-Fazekas Csaba és fia, Máté a színpadon

A Nagyszínházban megrendezett gálán a közönség részleteket láthatott az elmúlt évad sikeres győri produkcióiból. Az Aranykotta-díjas Jézus Krisztus Szupersztárból Szomor György énekelt. Bemutatkozott a Győri Balett társulata is. A táncosok Velekei László: Romance című koreográfiájának egy részletét mutatták be. A tavalyi győri színházi évad nagy sikerű ősbemutatójából, a Doktor Zsivágóból két dal is felcsendült, Kisfaludy Zsófia, Wégner Judit, és Nagy Balázs előadásában. Óriási tapsot kapott az ország Germont-ja. Bede-Fazekas Csaba Verdi Traviátájából énekelt. A bariton partnere a színpadon fia, Bede-Fazekas Máté volt. Az idei évad egyik készülő produkciójából, A padlás című musicalből Fejszés Attila adta elő az emblematikus, Fényév távolság című dalt, tisztelegve Kaszás Attila emléke előtt.

Krisztik Csaba a Kaszás Attila-díj idei kitüntetettje

A nagyszabású est végén, idén tizedik alkalommal adták át a Kaszás Attila-díjat, mely félmillió forint jutalmazással jár. A kitüntetés a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Idén Gazsó György, a budapesti Radnóti Színház tagja, Szikszai Rémusz, a fővárosi Szkéné Színház művésze valamint Krisztik Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésze jutott a döntőbe. A kitüntetést Krisztik Csaba Pokorni Zoltántól, Budapest-Hegyvidék polgármesterétől és Szűcs Gábortól, a Mozaik Művészegyesület elnökétől vehette át.

Farkas Mónika

Fotó: O. Jakócs Péter