Győr+
2017.09.14. 18:19

Nagy várakozás előzi meg az Örökzöld évad bemutatóit

Az elmúlt hetekben már több jelentősebb eseménynek otthont adott a Győri Nemzeti Színház. A teátrum nagy sikerrel rendezte meg a már hagyományosnak nevezhető nyílt napját, az 1 nap a kulisszák mögött VIII. rendezvényét. Szeptember 8-án itt nyitották meg az országos színházi évadot, melyet a csütörtöki évadnyitó társulati ülés követett.

A VI. Országos Színházi Évadnyitó Gála sikerét méltatta köszöntő beszédében Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke. Elmondta, a Győri Nemzeti Színház méltó helyszíne volt az országos eseménynek. „Nincs nehéz dolgom, mert egy hete Borkai Zsolt polgármester pont ezeken a világot jelentő deszkákon jelentette be, mindent megtesz azért, hogy a színház minél jobb feltételek közt tudjon működni”.

A társulati ülésen Forgács Péter igazgató elsőként visszautalt a Doktor Zsivágó című musical teltházas margitszigeti bemutatkozására. A sikerért ezúttal a szokásosnál is többet kellett tenni a művészeknek és a műszaki stábnak. Az első előadás ideje alatt végig esett az eső, a másodiknál pedig elakadt a forgószínpad. Így a harminchét változást egy színen játszotta az együttes július 2-án. A résztvevők színpadi rutinját és a társulat összetartását ismét méltatta a darab rendezője, Forgács Péter.

 

 

A teátrum vezetője a folytatásban elmondta, a szeptember 8-i Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című előadó-művészeti szakmai konferencia sikeréről folyamatosan érkeznek a méltató visszajelzések. Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Művészeti Akadémia konferenciáját Győrött, melyre országosan idén regisztráltak a legtöbben. Nem véletlen, hiszen olyan szakmai kérdések kerültek előtérbe, melyek megoldása sürgető.

A társulati ülésen elhangzott, nagy várakozás előzi meg az Örökzöld évad bemutatóit. Ezt a bérleteladások már most híven tükrözik. Az előzetes számadatok alapján rekordot dönthet a Győri Nemzeti Színház, felülmúlhatja a tavalyi számokat.

A hónap utolsó napjaira a társulat már gőzerővel készül. Az első nagyszínpadi bemutatót szeptember 23-án a Kossuth-díjas Valló Péter rendezi, a szintén Kossuth-díjas Jordán Tamás főszereplésével. Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely című drámáját viszik színpadra. Ezt követi az első Kisfaludy termes premier szeptember 30-án. Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás című kultikus darabját Háda János rendezi. Ezt a társulat október 22-én a Nagyszínházban is bemutatja. „Erre az előadásra a jegyek egy nap alatt keltek el” – tudtuk meg az igazgatótól.

Az Éjjeli menedékhelyet október 7-én egy újabb klasszikus követi. William Shakespeare Makrancos Katáját Bagó Bertalan rendezi, főbb szerepekben Szina Kingát, Sárközi Józsefet és Ungvári Istvánt láthatjuk.

 

 

Végül a csütörtöki társulati ülésen köszöntötték az új tagokat, többek között Pusztai Lilla súgót, Domonkos-Hersics Diána, Radván Eszter és Lakner Norbert énekkari tagokat. Az esemény végén búcsúztatták a nyugdíjba vonuló, Golub Imre világosítót.

 

FM
Fotó: Marcali Gábor