Győr+
2017.09.20. 16:48

Bérlakás mintaprogram a mobilitásért Győrött

Borkai Zsolt: A városnak az az érdeke, hogy családok érkezzenek Győrbe.

A Széchenyi István Egyetem a győri Budai úti épületének és a Cuha utcai épületének bérbe adásával beindította az „Egyetem a gazdaságért – mobilitást elősegítő bérlakás mintaprogramját” – jelentették be az egyetemen szerdán tartott sajtótájékoztatón, ahol Borkai Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, a városnak az az érdeke, hogy családok érkezzenek, munkásszálló építését Győr nem támogatja, mivel az szétszakítja a családokat.

A mintaprogram keretében a város stratégiai céljainak megfelelő, a térség ipari partnereinek igényeit kiszolgáló konstrukció kialakítására kerül sor a partnerek együttműködésében. Az egyetem nyílt pályázatot írt ki az ingatlanok hasznosítására, melyen a győztes pályázó a StaffHouse Zrt. lett. A két egykori kollégium bevonását a bérlakás programba az tette lehetővé, hogy három hete átadták az egyetem új kollégiumát is magába foglaló multifunkciós épületet, ami az EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) idején olimpiai faluként működött.

 

A bérlakás program mindenkinek jó – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Dóka Ottó, a Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese. Jó az egyetemnek, ha vannak hasznosítható ingatlanok, azok pénzt hoznak. Jó a cégeknek, mert ezzel enyhíthetik krónikus munkaerőhiányukat. S végül jó a városnak is, a szakképzett munkaerő igényes munkakultúrát teremt, fejlődik a város gazdasága.

Borkai Zsolt polgármester felidézte, hogy a pénzügyi válság kitörésekor még azon gondolkodott együtt a város a kamarával és a cégekkel, hogyan lehet megőrizni a munkahelyeket. Két-három éve pedig folyamatosan azt jelzik a vállalkozások, hogy egyre nehezebb szakembereket találni.

A problémára száz százalékos megoldás nincs, sok irányból kell összerakni a megoldást, a mostani pillanat részmegoldás, de fontos pillanat – hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta azt is, a város abban érdekelt, hogy családok érkezzenek, mert akkor a gyermekek itt felnőve, a várost megszeretve Győr polgárai maradnak. Munkásszállót tudnánk építeni, de azt nem akarunk, mert az szétszakítja a családokat – hangsúlyozta Borkai Zsolt. Egyúttal arra kérte a StaffHouse Zrt. képviselőit, hogy a családokat részesítsék előnyben a bérlakás programban.

 

Mersich Gábor, a Nemak Győr Kft. gazdasági igazgatója, cégvezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, bizonyos cégeknél már a fejlődés gátja a munkaerőhiány, ezért a Nemak kezdettől bekapcsolódott a megoldást keresők közé. A cég Borkai Zsolt véleményét osztja, nem munkásszállók kellenek, egy fiatal mérnök számára az ugyanis egyáltalán nem vonzó. A bérlakás pedig azért jó, mert emberi körülményeket kínál megfizethető áron.

Mersich Gábor mérföldkőnek nevezte a program elindítását, a siker kulcsa pedig az, hogy az egyetem, a kamara, a város és a cégek közös megoldást találtak.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyancsak méltatta a programot.

– Fontos lépés, de sok munka vár még ránk a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításában – mondta az elnök.

A Cuha úti kollégiumban 80 lakás áll rendelkezésre, ezeket folyamatosan újítják fel. A StaffHouse Zrt. egyébként nem a lakókkal, hanem a cégekkel köt szerződést, s ezek igényeire szabja a felkínált lakást vagy éppen szobát.

A Cuha úti kollégiumban már vannak lakók, az egyik lakásába költöző pár, Székelyföldről érkezett Győrbe. Egy nyugat-magyarországi székhelyű munkaerő-kölcsönző cég toborzott a környékükön, több magyarországi munkalehetőséget felajánlva. A férj elmondta: „Tudtuk, hogy Győr nagyváros, ahová sok ipari cég települt le, azt is megtudtuk, hogy a régió legnagyobb városa, amely az erőteljes iparosodás ellenére csodálatos belvárossal, régi épületekkel, büszke történelmi múlttal rendelkezik. Ezek mind vonzóak voltak a döntésünk szempontjából. Korábban Angliában is dolgoztunk, de ott drágák az ingatlanok, a szállást a munkáltatók általában nem biztosítják, és közelebb is vagyunk az otthoniakhoz.”

Elmondták, hogy kiválóan érzik magukat, valamint, hogy ezzel a szálláslehetőséggel nagy nehézséget nem okozott az átköltözés, mert a munkáltató által szervezett busszal érkeztek, a mai világban pedig a netes kommunikációval a kapcsolatot is fenn tudják tartani a családdal. A Cuha úti kollégiummal beindított bérlakásprogramtól pedig azt várják, hogy hosszú távon a győri léthez, munkához élhető és fenntartható körülményeket biztosít majd, és remélik, hogy hozzánk hasonló munkakereső párok, családok tudnak és fognak ide érkezni.

 

Koloszár Tamás
Fotó: O. Jakócs Péter