Győr+
2017.09.22. 15:35

Alkotó idősek munkáiból nyílik kiállítás

A Nyugdíjas Alkotók Kiállítása már nyolcadik alkalommal ad lehetőséget az idősek számára, hogy a nagyközönség elé tárják sokrétű, értékes tevékenységüket.

A rendezvény népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy minden évben – így idén októberben is – számos alkotást állítanak ki, hiszen egyre több szépkorú szeretné megmutatni tehetségét, tudását. Idén negyven alkotó több mint száz műve szerepel majd a tárlaton.

Vannak, akiknek nyugdíjaskorukra lesz arra idejük, hogy a bennük szunnyadó, a munkájuk során ki nem aknázott alkotó tevékenységüket, tehetségüket kibontakoztassák. A kreatív alkotómunkának pedig számos pozitív hozadéka van. Az idősek hasznosnak érezhetik magukat, új dolgokat, használati tárgyakat, művészi alkotásokat hoznak létre. Ez örömöt okoz számukra, családjuknak és a környezetüknek is. Segíti a képességeik szinten tartását, sőt, egyes készségek, képességek még időskorban is fejlődhetnek. A szellemi és fizikai kondícióik megőrzése mellett az alkotók a múlt hagyományait is ápolják azzal, hogy népi és iparművészeti tárgyakat készítenek. A fafaragások, kerámiák, fonott kosarak, hímzések, csipkék mind-mind megtalálhatók a kiállított tárgyak között, így is megőrizve a régmúlt hagyományait, hogy azok ne merüljenek feledésbe. A népművészeti ihletésű tárgyakon túl festmények is lesznek, s megjelenik többek között a tűzzománc, foltvarrás, fotózás, paverpol technika is. A rendezvény sok szépkorú számára a megbecsülést, értékeinek elismerését jelenti. Ugyanakkor a társadalom számára is bizonyítja, hogy mennyi érték rejlik az idős generációban.

A kiállítást Radnóti Ákos alpolgármester, az Idősügyi Tanács alelnöke nyitja meg október 16-án 15 órakor, a József Attila Művelődési Házban (Móra tér 1.). A tárlat ettől kezdve november 10-ig hétköznaponként 10–16.30-ig látogatható.

 

 

„Emberi érték a tehetség, ami majdnem mindenkiben megtalálható, csak sokáig kell faragni a követ, hogy végül megcsillanjon a drágakő.” (Dr. Czeizel Endre)