Győr+
2017.09.26. 19:07

Kodály magyar nyelvű emléktáblája Nagyszombatban

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat testvérmegyéjének székhelyén, Nagyszombatban magyar nyelvű emléktáblát avatott szeptember 21-én.

A jubileumi Kodály-év, amely a világhírű magyar zeneszerző halálának 50. évfordulója és születésének 135. évfordulója jegyében zajlik, jó alkalmat kínált arra, hogy Nagyszombatban is megtörjön a jég és kétnyelvű márványtáblát kapjon a világhírű magyar népzenekutató, zeneszerző és zenepedagógus. Az emléktábla felavatásán –nagyszombati tisztségviselő-társai meghívására – Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is részt vett és lerótta kegyeletét. Az ünnepi pillanatokat Kodály műveiből összeállított koncert követte.

Az eseményről Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke így számolt be: „Trianon óta először került kihelyezésre magyar nyelvű emléktábla Nagyszombat városában, így történelmi pillanatnak lehettünk tanúi a Felvidéken! Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából magyar nyelvű emléktáblát avattunk. Köszönet érte Tibor Mikusnak, Nagyszombat megye elnökének és dr. Berényi József alelnöknek, a Nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumnak, a Nagyszombati Főegyházmegyének, Nagyszombat városának és a Mikulása Schneider-Trnavsky Társaságnak. Este koncertet hallgattunk azon a helyen, ahol 120 évvel ezelőtt az ifjú Kodály először adta elő szerzeményeit. Csodálatos élmény volt magyarul, Kodály műveket hallani Nagyszombatban.