Győr+
2017.09.27. 14:28

A művészet és a kultúra az élet sója

A győri művészek és a helyi mecénások találkozásának kíván teret adni az Art Agora projekt, melyet a Rotary Club Győr Rába kezdeményezésre indítottak útjára. A projekt lehetőséget ad a művészek és alkotásaik jobb megismeréséhez, elismeréséhez, valamint a mecénások által megvásárolt művekből befolyt összeggel tehetséges, fiatal, pályakezdő alkotókat kívánnak támogatni.

A projektbemutató sajtótájékoztatón Görcsné dr. Muzsai Viktória egyetemi docens, ötletgazda elmondta, szándékuk szerint a lokálpatrióta művészek által felajánlott műalkotásokat kívánják kiállításokon bemutatni, majd az „Egy este a művészetért” című nagyszabású esten elárverezni. A cél az, hogy a jótékonysági est teret adjon a Győrben és a szűkebb régiónkban élő és különböző művészeti ágakban alkotó művészek és fiatal győri tehetségek támogatásának. A rendezvényen 8 győri művész 15 alkotása kerül árverezésre, további 8 alkotó 13 műve pedig fix áron vásárolható meg. A rendezvény győri mecénások bevonásával, a Széchenyi Egyetem művészeti karának indulását is szolgálja.

Görcsné dr. Muzsai Viktória beszélt a jótékonysági kezdeményezéséről

Az esemény művészeti fővédnöke dr . Rechnitzer János, egyetemi tanár szerint a művészet és a kultúra az élet sója, e nélkül nem érdemes élni. Nemes, izgalmas kezdeményezésnek értékelte a projektet, amely megmutatja, milyen tehetséges emberek élnek Győrben és nem csupán a képzőművészek, de más művészeti ágak is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Csizmadia István festőművész örült a felkérésnek, két festményé tajánlotta fel árverésre. Mint mondta közösen, csoportosan, összefogva többre lehet jutni, mint egyénileg, ezért is alpították meg három évvel ezelőtt az M5 csoportot, melynek tagjai győri művészek, mecénások és a művészet barátai.

Az árverést dr. Rechnitzer János vezeti majd

A Gimex Hidraulika cég vezetője Görcs Annamária elmodnta, azért is támogatják a kezdeményezést, mert úgy gondolják, a vállkozókban és a művészekben az a közös, hogy a semmiből teremtenek értéket, hoznak létre egy új alkotást.

Az aukción Borbély Károly, Csizmadia István és Malasits Zsolt festőművész, Kurcsis László grafikusművész, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János szobrászművész, Szabó Béla fotóművész és Farkas Vajk üvegművész alkotásait árverezik el. Fix áron vásárolható meg Bentze, Ibby, Demeter D. Zoltán, Horváth Ákos, Izsay Alexandra, Jakus Tamás, Mózes László, Stipsits Ibolya és Varga György munkája.

Csizmadiai István festőművész

 

Az összes alkotás a GYMS KIK Nemzetközi Kereskedelmi Központ aulájában (Szent István út 10/a.) tekinthető meg szeptember 28. és október 10. között. A megnyitó csütörtökön  17 órakor kezdődik. Az árverésre szánt műveket pedig október 13-tól 25-ig az MTA Geometria Galériában (Liszt Ferenc út 10.) állítják ki. A megnyitóra október 13-án 17 órakor kerül sor.

A projekt jótékonysági estje október 26-án 18 órakor kezdődik a Győri Zsinagógában (Kossuth Lajos út 5.), melynek műsorát Csurák Erzsébet úgy állította össze, hogy az, fiatal tehetségek által mutatja be Győr összművészeti értékeit. A műsort követően az árverést Rechnitzer János vezeti.

A jótékonysági estre a részvételi és a támogatói jegyek hétfőtől vásárolhatók meg a Győr+ Média Baross úti pavilonjában.

A jótékonysági estről, kiállításokról, jegyvásárlásról bővebb itt olvashat.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter