Győr+
2017.09.28. 11:54

Polgármesteri sírok felújítása

Méltón ápoljuk a múltat és elődeinket. A nemrég bejelentett temetői fejlesztések mellett újabb felújításra is sor kerülhet idén – mondta el Radnóti Ákos, városüzemeltetésért felelős alpolgármester.

Nemsokára megkezdődhet a díszsírhelyek egy részének felújítása a Nádorvárosi Köztemetőben. Farkas Mátyás, Szauter Ferenc, Zechmeister Károly és Wennes Jenő korábbi polgármesterek síremlékeit tisztítják meg az emlékművekre lerakódott portól, szennyeződésektől, lefolyásoktól, moha és zuzmótelepektől. A tisztítás lézeres technológiával történik, így a síremlékek károsodás mentesen tisztulnak meg. A sírhelyeket vízüveggel impregnálják, és murvázzák. Környezetükbe 12 darab virágtartót is kihelyeznek.

Radnóti Ákos elmondta, hogy az idei fejlesztések közül már elindult a nádorvárosi temető 83-as főút menti hosszú kerítésének felújítása, a Szentlélek templom mögötti rész murvás burkolatának térkövezése, szemetesek cseréje, illetve a temetőn belül a közvilágítás is megújul, hiszen díszes kandeláberek szolgálják a világítást. Az elmúlt években a régi ravatalozó előtti tér burkolata újult meg, tavaly pedig az épület teljes egészében, s minden évben zajlik a közvilágítás korszerűsítése is. Az idei munkák várhatóan mindenszentekre befejeződnek.

 

 

Lézeres tisztítás

A tisztítás lézeres technológiával történik. A fókuszált lézersugár eltávolítja a felső rétegben lévő szennyezést és elpárologtatja azt. A rövid, de rendkívül nagy frekvenciájú lézerimpulzusok (akár 1-2 millió impulzus/sec) különösen hatékonyak, és nem okoznak termikus hőfejlesztést. Amennyiben megfelelő időtartamban éri a lézersugár a munkadarabot nincs deformáció. Miután a lézersugár fellazította a szennyeződést az alapanyagról, megkezdődik annak elpárologtatása, így a felület károsodás nélkül tisztul, az anyag strukturális változása nélkül. A lézersugár paramétereinek (frekvencia, erősség, stb.) változtatásával szabályozzák a tisztítást. A környezetbarát technológia használata során nem keletkezik veszélyes hulladék, nem terheli a környezetet.

 

gyp
Fotó: O. Jakócs Péter