Győr+
2017.10.04. 12:18

Miből élünk?

Miből élünk címmel tart adatgyűjtést a Központi Statisztikai Hivatal, október 2. és december 15. között Győrben is, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul.

Jamalia Natalie, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának vezetője szerdai győri sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a KSH 2014 után második alkalommal végzi el a felmérést, amely az Európai Központi Bank irányításával, harmonizált módszertan és kérdőív alapján zajlik. A kiválasztás statisztikai módszerrel véletlenszerű volt, így hazánkban 345 település 15 ezer háztartása érintett az adatfelvételben. A válaszadás önkéntes és név nélküli, az adatokat bizalmasan kezelik, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás nélkül publikálják.

 

 

A kérdezők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, hivatalos felkérő levelet juttatnak el a kiválasztott háztartásokba. A kérdésekre az interneten, vagy személyesen is lehet válaszolni. A mintegy 200 kérdés megválaszolása átlag 30-60 percet vesz igénybe. A felmérés ingatlanokat, járműveket, folyószámlákat, kötvényeket, befektetéseket, másrészt a hiteleket és egyéb tartozásokat vizsgál. Magyar sajátosságként a nyugdíj célú megtakarításokkal kapcsolatos kérdéseket is feltesznek – tájékoztatott az osztályvezető.

A személyes együttműködést a KSH egy ezer forintos étkezési utalvánnyal köszöni meg, továbbá a kérdőívet kitöltők között táblagépeket sorsolnak ki.

A felmérésből megismerhetjük a magyar háztartások gazdasági helyzetét, jövedelmi viszonyait, fogyasztási és megtakarítási szokásait, eladósodottságának okait és mértékét – emelte ki Jamalia Natalie.

Az osztályvezető felidézte: a három évvel ezelőtti felmérésből többek között az derült ki, hogy minden második háztartás rendelkezett gépjárművel, 84 százalékuk saját ingatlannal, amelyben a háztartás él, 83 százalékuknak volt folyószámlája, a régiónkban élőknek átlagosan 17 millió forint vagyona volt.

A legmeglepőbb adat, hogy hitele csak a családok 37 százalékának volt, ami az európai átlagnál alacsonyabb – emelte ki a szakember.

 

Földvári Gabriella