Győr+
2017.10.04. 16:46

Határokon átnyúló együttműködés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Határmenti Gazdaságfejlesztési Főosztálya és az Arrabona EGTC közös rendezésében kétnapos szakmai műhelytalálkozót tartottak Győrben. A rendezvény résztvevőit a város nevében Fekete Dávid alpolgármester köszöntötte.

Az Arrabona Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulást Győr, Mosonmagyaróvár, Dunaszerdahely és Somorja alapította. 2017-ig további települések csatlakoztak, szám szerint 27-en.

„Fő tevékenységi körünk a határokon átnyúló együttműködés ösztönzése, támogatása a tagtelepülések térségében, valamint a Duna-völgy, mint ökológiai rendszer egyensúlyának megőrzése és fenntartása érdekében az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló programok, és projektek végrehajtása” – mondta el Sárkány Péter igazgató.

 

Az Arrabona EGTC lehetőségeihez mérten vállalkozási tevékenységet is folytat, elsősorban pályázatírás, projekt- és pénzügyi menedzsment tevékenységek körében. „Ügyfeleink között elsősorban a csoportosulás tagönkormányzatai találhatók, de segítséget nyújtunk más önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozásoknak, egyházaknak és egyéb szervezeteknek is” – tájékoztatott.

Fennállásuk óta közel hét milliárd forint értékben nyújtottak be és nyertek el pályázatokat tagtelepüléseik, partnereik és saját szervezetük részére. Győri programokra több mint négymilliárd forint jutott. A legfontosabbak között említette Sárkány Péter a Győri Tudás-Parkot, valamint a fiatalok és a GYES-ről visszatérő kismamák munkába állásának segítését.A rendezvény résztvevőit a város nevében dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntötte. Kiemelte, fontos, hogy a határon túli magyar területekkel együtt tudnak működni, ennek keretében Győr és Dunaszerdahely közös kulturális projektet valósít meg, s képviseleti iroda nyílik Dunaszerdahelyen.

 

Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor