Győr+
2017.10.09. 15:26

Séta az életért, Győrben is

Városunkban közel két évtizede működik az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete, amely október 13-án sétára invitál mindenkit az önkormányzattal és az Ed.Haas Hungaria Kft.-vel közösen, hogy reflektort tartsanak az egyszerű, de fontos tényre: az életünk nem játék.

 

 

Hazánkban nagyjából hétezerötszáz nő szembesül azzal évente, hogy mellrákos. A korai stádiumban csaknem száz százalékuk meggyógyulhat, de későbbi felismerésnél sem reménytelen a teljes élet.

Egy sorstárs rengeteg erőt tud adni a bajban – ezt vallja dr. Zaupper Tamásné, az egyesület elnöke, aki néhány rákból gyógyult győrivel együtt kezdett el másoknak segíteni. Megjárta a poklot, s tudja, mennyit jelent, ha van kire számítani súlyos helyzetben. Dr. Zaupper Tamásné férje 1990-ben hunyt el, rosszindulatú tüdődaganat, majd áttétek miatt. „Itt maradtam egyedül a 12 és 13 éves gyermekeimmel. Csak nekik éltem és a munkámnak” – kezdte a mesélést. 1997 elején csomót vett észre a mellében. A nőgyógyásza mammográfiára küldte, az eredmény azonban negatív lett, így néhány hónapig a leleten javasolt ultrahangot is halogatta. Miután rászánta magát, néhány napon belül rosszindulatú emlődaganattal megműtötték, majd sugár- és kemoterápia következett. „Átéltem mindent, amit ilyenkor egy ember – egy nő – átélhet. Egyedül, kopaszon, lelkileg összetörve kerestem a kiutat és a lehetőséget, hogy mihez kezdjek 45 évesen, rokkantnyugdíjasként.” A műtét után egy kórházi dolgozóval került egy szobába, ő ösztönözte, hogy vegye fel a betegtársakkal a kapcsolatot, akik aztán rengeteget segítettek. A pokoljárás itt még nem ért véget, két évvel később az édesanyját műtötték rosszindulatú emlődaganattal. „Ekkor döbbentem rá, hogy én közben a saját nyomorúságom árán kiképződtem segítőnek. Pontosan tudtam, mit kell tenni. Édesanyám nem esett kétségbe, azonnal orvoshoz fordult. Azt hiszem, hogy nekem köszönheti azt is, hogy szinte lelki sérülés nélkül túlesett az egészen” – emlékezett vissza.

Még ebben az évben sorstársaival létrehozták az egyesületet, 2001-ben pedig megnyitották irodájukat, ahol várják a rákbetegeket, s különböző programokat is szerveznek nekik. Jelenleg közel nyolcvanan járnak hozzájuk, 90 százalékuk emlődaganatos, ami az egyik legnagyobb eséllyel gyógyítható daganatfajta. „Tudatosítani szeretnénk: a rák egyes esetekben megelőzhető és gyógyítható. Mozgalmat szeretnénk indítani, a prevenció fontosságát hangsúlyozva, valamint a gyógyítási eredmények és az életminőség javításáért. Abban a félelemmel teli időszakban pedig, amikor a beteg megtanul együtt élni a betegségével, kapjon meg minden lehetséges támogatást és biztatást. Hisszük, hogy a beteget a gyógyításban szövetségessé kell tenni, mert gyógyító ereje, hite a gyógyulásnak ugyanolyan fontos része, mint a magas szintű szakmai ellátás” – hangsúlyozta dr. Zaupper Tamásné és hozzátette, a betegség időben való felismerésének egyik kulcsa, hogy ismerjük a saját testünket, amellett, hogy részt veszünk szűrővizsgálatokon, önmagunkat is figyeljük.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján Győrben is lesz hídséta 13-án 15 órától. A csatlakozókat a Kossuth híd révfalui oldalára várják, hogy az összefogást szimbolizáló rózsaszín szalaggal és lufikkal átsétáljanak a rózsaszínbe öltöztetett hídon. A program előadásokkal folytatódik a Hotel Konferenciában, ahol szó lesz többek között a lelki béke fizikai hatásáról, az egészséges étkezés és a mozgás fontosságáról.

A győri Ed.Haas Hungaria Kft. évek óta a mellrák elleni küzdelem támogatója. Borsodi Petra termékmenedzser elmondta, idén az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesület mellé álltak, akikkel közösen szervezik a sétát, s anyagilag is támogatják őket. Ezenkívül úgy döntöttek, mivel a rákbetegség diagnosztizálásánál az egyik legfontosabb a szövettani vizsgálat pontos eredménye, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház patológiai osztályát is támogatják két olyan eszköz megvásárlásában, melyek megkönnyítik a diagnózis felállítását, s ehhez más cégek támogatását is kérik. A részletekről érdeklődni dr. Kránitz Noémitől, patológus osztályvezető főorvostól lehet, a 96/418-244/5601-es telefonszámon.

 

Zoljánszky Alexandra

 

Esély a Gyógyulásra Támaszadó Iroda

Győr, Rákóczi Ferenc u. 10., 96/519-287, [email protected], rakbetegek.hu

Nyitva: hétköznapokon de. 10–12 óráig, kedden és csütörtökön du. 15–17 óráig.