Győr+
2017.10.08. 18:00

Szabadnapos rendőr fogta el a tolvajt Győrben

Átlagos bevásárlásnak indult Keresztes Attila rendőr őrnagynak és feleségének a legutóbbi is, azonban egy kissé kalandos véget ért: némi üldözés után elfogott egy bolti tolvajt, aki már nem volt ismeretlen a rendőrök előtt. Az őrnagy csak azt tette, amit tanítottak neki, amit diktált a zsaruvér.

 

Az eset egy belvároshoz közel eső szupermarketben történt, Keresztes Attila rendőr őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Kapcsolattartó Szolgálatának főügyeletes és neje már a kassza előtt várták, hogy szalagra tehessék az árut. Ekkor történt a nem várt esemény.

– Csak azt láttam, hogy egy alak után iramodott a biztonsági őr, a pénztáros és egy férfi, akiről később kiderült, ugyanolyan vásárló volt, mint én, csak ő buszsofőr, én meg rendőr. Azonnal én is utánuk futottam, a parkolón keresztül már kergették a férfit, aki egy elhagyott terület felé futott – mesélte az őrnagy.

Időközben ő került a legközelebb a menekülőhöz, így akkor is utána tudott ugrani, amikor beugrott egy kerítésen. Többször is felszólította, hivatkozva rendőri mivoltára. A tolvaj azonban tovább rohant, ám egy rossz mozdulattal hasravágódott.

– Ennyi előnyt kaptam, mert addigra odaértem és szabályos karszorítással a földön tartottam, közben már a többi üldöző is odaért. Ők tárcsázták a rendőrséget, a kollégákkal már én vettem fel a kapcsolatot. A férfi egyébként nem volt könnyű eset, tiltakozott, szitkozódott, menekülni akart, erősen kellett tartani. Mutattam neki a rendőr igazolványom, de vitatkozott, hogy ne dugjam az orra alá a személyimet, állandóan ki akart bújni a szorításból. Agresszív viselkedése nem lepett meg, később kiderült több ügye is volt már a rendőrséggel.

A hajléktalan külsejű, húszas éveiben járó férfit közben visszakísérték az üzlethez, ahová rövid időn belül megérkeztek a szolgálatban lévő járőrök is, így Keresztes őrnagy átadta nekik az elfogottat. Ekkor derült ki, mi is történt valójában: a férfi lopási szándékát észrevette a biztonsági őr, aki felszólította, tartson vele. Ám a férfi leszórta a remélt zsákmányt: három rúd szalámit és két üveg alkoholt. Már ott is agresszív volt, a biztonsági őrt megütötte, akinek eltörött az orra, így a férfinek súlyos testi sértésért is felelnie kell.

Keresztes Attila szabadnapján is azt tette, amit az iskolában és a majd 20 éve szolgálata során tanult: szolgált és védett. Ahogy fogalmazott, kérdés sem volt számára, hogy így tegyen. Adja magát a kérdés: egy átlagos embernek is meg kell ezt tennie embertársai védelmére?

– Nem tudok egyértelmű választ adni, s nem is tisztem eldönteni vagy tanácsot adni. Az adott szituáció nagyon sok mindent meghatároz, higgadtan kell felmérni a helyzetet. Mert annak nincs értelme, hogy magunkat, vagy még több embert bajba sodorjunk. Az élet védelme legyen mindig az elsődleges szempont – zárta az őrnagy.

A rendőrségtől érkezett:

A rendőrök G. L. Attilát a Győri Rendőrkapitányságra előállították, ahol megállapították, hogy a férfival szemben korábbi bolti lopások miatt már folyamatban van egy büntetőeljárás. A 28 éves férfit a nyomozók lopás vétsége és – tekintettel arra, hogy az ütés következtében a biztonsági őr orra eltörött – súlyos testi sértés bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatták. A gyanúsított elismerte a bűncselekmények elkövetését.

Havassy Anna Katalin
Fotó: Marcali Gábor