Már tábla is jelzi a védettséget

Fotó: Vig Norbert
Kárpát Zsolt
2022.06.17. 12:53

Az áprilisi győri közgyűlés nem csak a Püspökerdőt, hanem a város második tüdejét a Győrszentiváni Tölgyest is védetté nyilvánította. A hét hektáros területen lévő tölgyfák mellett egyéb egyedi növények is indokolták, hogy az erdőrész helyi védettséget kapjon.

Péntek délelőtt Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere kihelyezte a védettséget jelző táblát azokkal a korábbi önkormányzati képviselőkkel, akik sokat tettek a térség környezetének megőrzéséért.

Eldőlt a terület sorsa azzal, hogy helyi védettséget kapott, így nem kerülhet ebek harmincadjára az erdőrész, ezután már nem lehet csak úgy felszámolni. A környezetvédelem kiemelt jelentőségű Győr városában, ami a Környezetvédelmi Bizottság létrehozásával megreformálta ezt a területet. Úgy gondolom, hogy a fiataloknak is nagyon fontos a környezetvédelem, fogékonyak iránta, és nekünk az is feladatunk, hogy utat mutassunk döntéseinkkel.– emelte ki a győri polgármester.

Cserhalmi József hosszú éveken át küzdött azért, hogy ezt az erdőrészt védetté nyilvánítsák, úgy fogalmazott , most elérte életcélját.

„Nekem ez a terület a családom, szinte a gyermekem, ezeket a fákat személyesen ismerem, és a fák is ismernek engem. 1957 óta én szinte az erdőben élek. Ez az erdő, azért maradt meg ilyen állapotban, mert annak idején itt szovjet gyakorlótér volt és így nem mertek idejönni az emberek fát lopni. Utána pedig rengeteget utánajárás kellett ahhoz, hogy végre eljussunk idáig. Még sokszor a családom is sokallotta azt, hogy túl sok energiát fordítok az erdőre.” – mondta el a Győr Plusznak a nyugdíjas erdész.

A Győrszentiváni Tölgyesre ezután más szabályok vonatkoznak. Erről Szekeres György a Győri Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense foglalta össze a tudnivalókat:

Fontos volt számunkra, hogy ez a terület továbbra is látogatható maradjon, tehát megadjon egy természet közeli sétaélményt. Ugyanakkor sokkal szigorúbban ellenőrizzük a hulladék lerakást, valamint kérjük a kirándulókat, hogy a kijelölt erdei utakat használják és vigyázzanak az értékes élővilágra.”

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #Győr | #környezetvédelem |