Győr+
2017.10.17. 16:35

Lift és mozgólépcső is lesz az új vásárcsarnokban

Lakossági fórumon mutatta be hétfőn a Zöld város projektet Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója és Sándor János építész. A három milliárd forintba kerülő program keretében teljesen felújítják a Vásárcsarnokot, a Malom ligetet, az Adyparkot, valamint a Vásárcsarnok és a Tesco közötti teret.

Lenyűgöző látványtervek mutatták be a Zöld város projektet, amelynek kétségkívül leglátványosabb eleme az új vásárcsarnok. A több mint negyven éve épített városi éléskamra a felújítás után 21. századi körülmények között várja majd a vásárlókat. Lesz benne lift és mozgólépcső. Az alsó szinten az őstermelők kapnak helyet, az emeleten pedig üzleteket alakítanak ki. Az épület szerkezetén kívül szinte mindent kicserélnek, a gépészettől a nyílászárókon át. Alul üveg lesz minden, amelyek jó időben nyithatók, biztosítva a szellőzést.

Az eddigi parkolási gondokon jelentősen javít a helyzeten az a parkolólemez, amely közvetlenül kapcsolódik a Vásárcsarnokhoz. Az eddigi 110 parkoló 298-ra növekszik. A parkolólemezen az első óra ingyenes lesz, utána fizetni kell, legalábbis a jelenlegi elképzelések szerint. Ettől azt várják, hogy felgyorsul a forgási sebesség, s a piacra érkezők gond nélkül parkolhatnak. A parkolólemez közvetlenül kapcsolódik a piachoz, az autósok kiszállva járműveikből az emeleten keresztül érhetik el a Vásárcsarnokot. Gondoltak a kerékpárral érkezőkre is, őket hatvan kerékpártároló várja majd.

Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az épület előtti tér visszakapja eredeti funkcióját, itt nem lesznek árusok. Nekik kialakítanak egy úgynevezett kereskedők utcáját, ahol portékáikat kínálhatják.

A piac a hét minden napján nyitva lesz a felújítás után.

A három milliárdos projektból kétmilliárd vissza nem térítendő uniós támogatás, az építési engedély van, a kiviteli tervek készek – jelentette ki a fórumon Sági Géza. Elmondta azt is, mivel európai szintű közbeszerzésre van szükség, ennek lebonyolítása legalább fél év. Ha ez sikeresen lezárul, akkor indulhatnak a munkálatok, amelyek várhatóan két – két és fél évig tartanak.

A munkálataik idején ideiglenes piacot alakítanak ki a mostani játszótér helyén. Egy ezer négyzetméteres sátorban lehet majd vásárolni. Az árusok konténerben helyezhetik el termékeiket.

Amennyiben sikeresen lezajlik a közbeszerzési eljárás, elsőként a parkolólemezt építik meg. Ezzel egyidejűleg megkezdődik a Vásárcsarnok felújítása, majd a három tér felújítása. Ennek keretében teljesen megszépül a Malom liget, az Adypark új játszóteret, kutyafuttatót, pihenőpadokat kap és lesz ingyenes WI-FI is. Ugyancsak teljes felújításon esik át a Vásárcsarnok és a Tesco közötti tér, pihenőpadokat helyeznek ki, s mint jeleztük, itt már árusok nem lehetnek a felújítás után.

A felújítás idején a lakosság megértését és türelmét kérjük, kellő toleranciával kezelhető a helyzet, a végén pedig kap a város egy modern Vásárcsarnokot, felújított parkokat és a parkolási helyzet is jelentősen javul – fogalmazott a fórumon Sági Géza.

Az eseményen részt vett Borsi Róbert, Adyváros önkormányzati képviselője is, aki ugyancsak azt hangsúlyozta, az átmeneti időszak nem lesz egyszerű, egy otthoni felújítás is nagy felfordulással jár, a végén azonban a kellemetlenségekért cserébe szép környezetben élhetnek a környéken lakók.

Koloszár Tamás
Fotó: O. Jakócs Péter