Győr+
2017.10.18. 12:02

Kulturális nagykövett lett György Ádám zongoraművész

György Ádám zongoraművészt választotta az Év Kulturális Nagykövetének az USA-ban a washingtoni székhelyű The Hungary Initiatives Foundation (Magyar Kezdeményezések Alapítvány) kuratóriuma.

Az Alapítvány annak érdekében indította útjára kulturdiplomáciai kezdeményezését, hogy támogassa a magyar kultúra legjavának bemutatását, a nagy presztízsű amerikai helyszíneken.

„György Ádám kimagasló nemzetközi elismertsége, fiatalok körében elért népszerűsége és egyedülálló személyisége teszi a magyar kultúra tökéletes amerikai nagykövetévé” – így nyilatkozott a magyar művészről Smith Lacey Anna. A szervezet igazgatója azt is elmondta, hogy a klasszikus magyar zene legszebb darabjain keresztül igyekeznek bemutatni az amerikai közönségnek a magyar kultúra legszebb oldalát. Majd hozzátette: György Ádám koncertjeit olyan nívós koncerttermekben rendezik, ahol a helyi magyar közösség számára is hozzáférhető lesz.

György Ádámot korunk egyik legkiemelkedőbb Liszt-játékosaként tartják számon a nemzetközi zenekritikusok. A New York egyik híres koncerttermét, a Carnegie Hallt eddig négyszer töltötte meg zongoraestjeivel. Ezen kívül több olyan estje is volt, amit neves külföldi rádiók és televíziók közvetítettek élőben.

2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést is megkapta a köztársasági elnöktől, Áder Jánostól. Nemzetközi és hazai sikerei, valamint zenei örökségünk népszerűsítését szolgáló művészete elismeréseként kapta a díjat.

Kettős karaktere minden bizonnyal közrejátszik sikereiben. Ugyanis koncertjein egyszerre képes megszólítani közönségét ismert dallamokra épülő improvizációival, valamint a klasszikus repertoár legösszetettebb műveivel.

forrás: atv.hu