Hetvenéves a képzőművészkör

Győr+
2019.01.29. 12:33

A győri Tóvári-Tóth István Munkácsy-díjas festőművész által alapított Rába Képzőművészkör 70 éves jubileumi kiállítása hétfőn nyílt meg a Hotel Konferencia Galériájában.

Tóvári-Tóth István 1949-ben a Magyar Vagon és Gépgyár vezetőinek felkérésre alapította meg a képzőművészkört, amely azóta is töretlen lelkesedéssel működik, az alkotók és a közönség nagy örömére. A társaság jelenlegi vezetője Csontos Klára, aki a szervezés mellett maga is alkotó.

Gasparek Ildikó és Rózsavölgyi László


Rózsavölgyi László, az OKSTB elnöke köszöntőjében a hét évtizedes hagyományt emelte ki, azt, hogy az ünnepi kiállításon 24 művész 127 alkotását tárja elénk. Minden egyes alkotásban óriási munka fekszik. A képzőművészkör tagjaiban őszinte a remény, a szándék arra, hogy boldoggá tegyék, szórakoztassák, vagy éppen elgondolkodtassák a kiállítás látogatóit.

A Képzőművészkör tagjai magasra teszik alkotásaikkal a mércét, munkásságuk mérték, amihez az őket követőknek is igazodni kell – hangsúlyozta Gasparek Ildikó, az ART9000 elnöke köszöntőjében. Az alkotók a művészet alapértékeinek, a tradícióinak megtartására, továbbélésére, fennmaradására törekednek. A jubileumi kiállításon az elmúlt évek alkotóinak munkái és a jelenkor művészeinek munkái is láthatók. A töretlen alkotó kedv, a tanulás iránti vágy mindegyiküknél megmutatkozik, fejlesztik látásmódjukat, szélesítik technikai ismereteiket. A közösséghez való tartozás pedig növeli az alkotókedvet – mondta Gasparek ildikó.

Tanai Guzorán Anna, a képzőművészkör művészeti vezetője „tanára” értékelte az alkotók munkáját. Elmondta, egy év termése látható a falakon, a képek, a színek, a formák pedig nem hazudnak, megmutatják azt a valóságot, amit az alkotók szeme valóbban lát, és azt is, ami az emberi lélekben íródott.

A képzőművészkör kiállítói


A képzőművészkör kiállítói: Tanai Guzorán Anna művészeti vezető, művésztanár, Csontos Klára a képzőművész kör vezetője, Balogh Attila Lajos, C. Tóth Lujza, Czakó Jánosné, Farkas Pál, Guszter Magdolna, Harcsásné Szivák Éva, Lazányi Marika, Lövey Györgyi, Márföldi Mária, Megyeri Róbert, Mojzer Mária, Németh Marika, Pék Róbert, Polgár László, Szalainé Vaszari Teréz, Szalmáné Horváth Magdolna, Szilasi Mária, Szuri Mari, Tóth Melinda, Varga Kati, Ó. Varga Zsolt Antal, Vati Takács Éva, Verebélyi Ágnes, és Vigh Attila.

A kiállítás február 28-ig látogatható.

Földvári Gabriella

Fotó: Bögi Tamás