Győr+
2017.10.20. 15:50

A sütőtök a magyar banán – helyzetjelentés a győri Vásárcsarnokból

A Győr+ Televízió munkatársai péntek délelőtt a Vásárcsarnokba látogattak, hogy megnézzék, mi a helyzet idén ősszel a piacokon. Kiderült, itthon a sütőtök a nyerő!

Réti Károly kereskedőt faggattuk, milyen gyümölcsöknek és zöldségeknek van sikere a vásárlóknál. Elmondta, a hazai gyümölcsök szezonja leáldozott, az import gyümölcsöknek kedvez ez az időszak. Ami viszont helyükre lép: a sütőtök, a dió és a körte, de legnépszerűbb közülük a sütőtök – Károly szerint ugyanis ez a magyar banán. Kiemelte, a sütőtök idén különösen finom, mézédes, hiszen kedvezett neki a meleg nyár.

A hazai szőlő leérett, ám elárulta, kiváló minőségű a Magyarországon termelt olasz fajta. Ha már gyümölcsök, a mandarinnal még óvatosan kísérletezgetnek a vásárlók, inkább az ünnepekkor számítanak arra, hogy megugrik a kereslet, az almát azonban bátran veszik.

Réti Károly arról is beszámolt nekünk, hogy manapság ritkán vásárolnak zöldséget az emberek. Ezt ő annak tudja be, hogy a háziasszonyok keveset főznek, de a multinacionális cégek irracionálisan alacsony zöldségárait is okolja. Az időjárás miatt egyébként amúgy is kevés jó hazai zöldség termett, azok ára pedig legalább 10-15 %-kal emelkedett. Talán ez is az oka annak, hogy nem nagy rájuk a kereslet.

A sütőtököt azonban, ahogy kiderült: viszik, mint a banánt, és megéri! Az pedig, hogy miről beszélgettünk még, kiderül a péntek esti Győr+ Híradóból!

 

Bodrogi Sára