Győr+
2017.10.31. 20:21

Semmi nem maradhat titokban egy temetésnél

A temetkezési vállalkozásoknak január óta kötelező részletes számlát adniuk az általuk nyújtott szolgáltatásról, amelyet a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó kormányrendelet ír elő. Ez nagyban segítheti a temetést megrendelőket abban, hogy valós képet kaphassanak, mi mennyibe került.

A részleteket dr. Ladocsy Géza, a Jószív Temetkezési Kft. vezetője és az Országos Temetkezési Egyesület alelnöke segítette megérteni.Az új számlázási rendszer tehát ez év januárjában lépett életbe, és hozzávetőleg 450-500 temetkezési vállalkozást érint országszerte. Ennek segítségével a temetést megrendelőknek lehetősége van a temetkezési szolgáltatások és a kellékek tételes összehasonlítására, így a színvonal alapján választhatja ki a számára megfelelőt. Míg ez a rendelet nem létezett, gyakran előfordult, hogy néhányan a tevékenység egyes részeit nem jelenítették meg a számlán. Ezzel pedig fennállt annak a lehetősége, hogy bizonyos tételekkel csak részben számoltak el, így szerezve piaci előnyt, s károsítva meg az államot.

Hazánkban egy több tételből álló temetés összköltsége körülbelül 300 ezer forint. Ennek áfatartalma mintegy 80 ezer forint, a fennmaradó összegből biztosíthatók a kellékek, a temető használatának díja, a szolgáltatás. Nem árt tudni, hogy vannak kötelező díjak is, amelyeket a helyi, egyházi rendelet vagy a temetőtulajdonos által megszabott feltételek szerint kell megfizetni. Tisztázzuk, hogy a temetési kellékek árai között igencsak nagy különbségek lehetnek, amelyeket csak egy részletes számla tud feltárni, tehát ez is indokolta az új rendszer bevezetését.

A temetés egy bizalmi ügy, nem szabadna tabuként kezelni – mondta dr. Ladocsy Géza, aki igazi szaktekintély hivatásában. – Egy nemzet kultúráját a bizalom és a hallottaikkal való bánásmód is befolyásolja. Elhiszem, hogy az embereket összezavarja az országban működő mintegy 600 temetkezési vállalkozás és az is, hogy a sajtó is nehezebben áll a téma mellé. Pedig beszélni kell ezekről, ahogy a jogszabályi változásokról is, mert nem csak minket, vállalkozókat, hanem a hozzátartozókat is érinti.

A kormányrendelet egyébként öt pontban taglalja a témát: 1. az eltemetés határidejének módosítása, 2. a temetkezési szolgáltatás kiegészítése, 3. változás a holttest elszállításában és a költségek viselésében, 4. a szociális temetés elhalasztása, 5. az anyakönyvezéssel kapcsolatos változások.

Beszéljünk az eltemetés határidejéről, amelyet külön kell választani a koporsós és a hamvasztásos temetés esetén. Előbbinél fő szabály, hogy a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül, ha a holttest hűtése folyamatosan biztosított, 15 napon belül el kell temetni. Ettől eltérni csak nagyon szigorú előírások betartásával lehet. A hamvasztásos temetés esetén pedig a következőt írja elő a rendelet: a hamvakat a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni, vagy az eltemetésre kötelezett részére azokat ki kell adni! Ha ez elmarad, akkor a hamvak birtokosa kezdeményezheti a közköltséges temetést, természetesen az eltemettetésre kötelezett költségére.

 

Ami még leginkább érdekelheti a közvéleményt, az a temetkezési szolgáltatások kiegészítése, amelyet szintén a részletes számlán kell feltüntetni. Szerepelnie kell rajta például a temetésfelvétel díjának, az elhunyt végtisztességére való előkészítéséhez tartozó tételeknek csakúgy, mint a temetéshez szükséges kelléknek, különválasztva a koporsós és a hamvasztásos temetés kellékeit. Természetesen az egyéb temetéshez szükséges kellékekről is be kell számolni a megrendelő felé, úgymint párna, a halotti lepel vagy öltöztetés, csak hogy párat megnevezzünk a teljesség igénye nélkül.Az új rendelet azt is megszabja, hogy a közvetített szolgáltatásokat is rögzíteni kell a számlán, akkor is, ha az általunk megbízott temetkezési vállalkozás más céggel is dolgoztat. Mindennek nyomának kell lennie, hogy a megrendelő minden tekintetben pontosan tájékoztatva legyen.

Az összes ponton végighaladni itt hely hiányában lehetetlen, de a rendelet részletesen, minden kérdést kielégítően megnézhető a temetkezési vállalkozásoknál.Természetesen azt mi senkinek nem szabhatjuk meg, milyen temetést szeretne, de segíteni tudunk – folytatta Ladocsy úr. – Ám azt sem árt tisztázni, hogy amiket a megrendelő szeretne, abból nem minden tartozik szigorúan a temetkezéshez. Hogy ő mennyi koszorút, csokrot, vagy milyen sírkövet szeretne, neki kell eldönteni, a pénztárcájához és az ízléséhez igazítva. Persze azt sem árt figyelembe venni, hogy az elhunytnak volt-e bármely erre utaló végakarata – zárta dr. Ladocsy Géza, majd megígérte, a témát folytatni fogjuk.

Fotó: Marcali Gábor