Győr+
2017.11.02. 21:23

Mind elmegyünk – halottainkra emlékeztünk

Halottak Napja alkalmából rendezett megemlékezést és koszorúzási ünnepséget a győri önkormányzat, amelyet a Nádorvárosi Köztemetőben tartottak. A szívhez szóló szavakban megjelent a múlt tisztelete, a jelen becsülete és a jövő reménysége is. A közös imában pedig kifejeztük: mind elmegyünk, de akit nem felejtenek, tovább él a lelkekben.

 

A közös megemlékezésen néma főhajtással gondoltunk az I., a II. világháborús, az 1956-os hősi halottakra, legyenek azok honvédő katonák, vagy elesett civilek. Az kegyeletet leróni érkezők a Deim Pál alkotta „Hősi halottak” emlékműnél gyülekeztek, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak díszőrsége is tiszteletét tette.

Az emlékező szavakat a város vezetésének képviseletében Fekete Dávid alpolgármester tolmácsolta a jelenlévőknek

– Virággal és fénnyel érkezünk, ami elmúlik, ugyanakkor szívünkben békével és szeretettel jövünk, amely soha nem csitul – kezdte egy Fekete Istvántól származó gondolattal Fekete Dávid. – Az emlékezés napjait éljük az őszbe borult temetőben. A természet is az elmúlást hirdeti, de ezer színében már most is üzen: az elmúlás átmeneti, jön a tavasz, amikor minden feléled, az elmúlás csak átmeneti, az emlékeket pedig az itt maradottak táplálják. Látogatóba jövünk a temetőbe, emlékeket idézni. Szinte érezzük a régi illatokat, amelyek egykor oly kedvesek voltak. Felderengenek kedves képek, amelyek sokszor észrevétlenül is könnyebbé teszik a nehéz pillanatokat. De emlékezünk azokról is, akiket nem ismertünk: azokra akik a hazáért hősi halált haltak, akár katonáink, akár civil embertársaink voltak. Mindennapjaikat élő hősök, akik a legnagyobb tettet vitték véghez hazánkért: az életüket adták érte, szeretettel a szívükben. Emlékezünk meg a névtelen holtakról, és azokért is mondjunk imát, akikre talán már senki sem gondol – zárta az alpolgármester.

További fotókért kattints!

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői is jelen voltak. Megemlékezéssel, imával tisztelegtek hallottaink előtt, s emlékeztettek minket a feltámadásra és az örökkévalóságba vetett hitünkre. Kiemelték, hogy az emberek hittel és szeretettel mi mindenre képesek. Ez a kettő a legnehezebb élethelyzeten is átvezet minket, s reményt ad akkor is, amikor szeretteink elvesztése felett gyászba borul a szívünk.

Végezetül elhelyezték a megemlékezés és a tisztelet koszorúit a Hősi halottak emlékműnél, majd Fekete Dávid alpolgármester kíséretében mécsest gyújtottak a nemrég felújított egykori győri polgármesterek síremlékeinél. Győrben egyébként is nagy gondot fordítanak az elődök tiszteletére, számos katonasírt újítottak már fel és gondoznak töretlenül, nem csak hallottak napja közeledtével, hanem az év minden szakaszában.

HAK
Fotók O. Jakócs Péter és Sályi Gergő protokolzászlós,
12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred