Győr+
2017.11.06. 11:52

„Nincs talán még elfeledve a dal”

200 éve született a református lelkész, a XIX. századi magyar líra kimagasló alakja, Tompa Mihály, akire országos rendezvénysorozattal emlékeznek. A program célja, hogy a méltatlanul elfeledett költő munkássága újra méltó helyére kerüljön…

Tompa Mihály nem csak a magyar népi-nemzeti irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja volt, de református lelkész is, akinek az ajkán a szó sok embernek adott bátorítást, hitet. Nehéz sorsú gyerekként küzdötte fel magát a meghatározó magyar személyiségek közé, aki ráadásul a 48-as forradalmat előkészítő költőnemzedék tagja is volt.

Habár helye volt a Pilvaxban, a forradalom betegen érte őt, felépülését követően már részese volt a szabadságharcnak, ahol tábori lelkészként tevékenykedett. A bukást követően allegórikus költeményei, amelyek a nemzet bánatát fejezik ki, nagyon népszerűek, ez azonban nem nyújtott gyógyírt sem testi betegségeire, sem pedig lelki sérüléseire, amit a nemzet kilátástalan helyzete okozott számára.

„Tompa Mihályt az ifjú nagy költők triumvirátusának egyikeként is szokták emlegetni, Petőfivel és Arannyal. Hogy ebben a társaságban emlegetik, már önmagában is mutatja, hogy milyen népszerű és nagy jelentőségű alkotó is volt. Sajnos, az utókor talán már nem kezelte úgy, mint ahogy kortársai, ma Petőfi és Arany személye sokkal ismertebb, elismertebb. Ezért is fontosak azok a konferenciák, rendezvények, programok, amikor Tompa Mihály, a református magyar költő kerül fókuszba, hiszen ezáltal kerülhet vissza az őt megillető helyre a magyar irodalomban.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar alpolgármester az emléknap megnyitásán a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumban.

Hallgatóné Hajnal Judit, az iskola igazgatója a Tompa Mihály és Péterfy Sándor életútja közti párhuzamosságokra hívta fel a fiatalok figyelmét, míg Wágner Tamás a Győri Református Gyülekezet lelkésze a költő hitét, Krisztus iránti elhívatottságát emelte ki. „Istentől kapott szeretettel élt, ezért lehet ma is példa előttünk!”

A Tompa Mihály tiszteletére rendezett emléknapon előadások, rendhagyó irodalomóra, emlékműsor és vándorkiállítás is felidézte a lelkész-költő életművét.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter