Győr+
2017.11.08. 15:25

Jól vizsgázott a péri repülőtér tűzoltósága – látványos fotókkal

Kényszerhelyzeti gyakorlatban kellett megállnia a helyét a péri repülőér tűzoltóinak és a társszerveknek ma délelőtt. A látványos, nagy erőket mozgósító feladat tétje nem kisebb volt, mint megszerezni azt a minősítést, amely megfelel az EU-s légügyi hatósági előírásoknak.

A reptéri tűzoltó szolgálat munkatársainak minden évben kötelezően előírt gyakorlatot kell végrehajtani, ez a mostani kényszerhelyzeti eset azért volt más, mint a többi, mert a Légügyi Hatóság Európai Uniós előírásainak is meg kellett felelniük. A nap természetesen az egyeztetéssel, a munkavédelmi és balesetvédelmi oktatással kezdődött, ezután következhetett a mentési helyzet. A reptéren folyamatos ügyeletben lévő tűzoltó szolgálatra hárult a legnagyobb figyelem, hiszen elsőként nekik kellett beavatkozniuk a feltételezett katasztrófahelyzetbe, majd értesíteni a hivatásos tűzoltó egységéket, bevonni a mentőket és a rendőrséget is.

További fotókért kattints a képre!

A feltételezés szerint egy repülőgép a landolás közben lecsúszott a pályáról, a futóműve megsérült és az üzemanyag is szivárogni kezdett belőle. A helyszínre siető reptéri tűzoltók azonnal megkezdték az életmentés, amellyel nem lehetett késlekedni, hiszen az üzemanyag lángra kapott, veszélyeztetve ezzel az egész gépet. A fedélzeten összesen 10 fő várta a segítséget. A gyakorlat szerint öten saját lábukon kimenekültek a bajba került gépből, három fő könnyebben, ketten pedig súlyosan megsebesültek, ezért őket hordágyra erősítve kellett kiemelni a géptestből. Az utasok mindegyikét tűzoltó kísérte a helyszínen várakozó mentőkhöz, illetve a hordágyon fekvő súlyos sérülteket kézi erővel menekítették ki a veszélyzónából és adták át az Országos Mentőszolgálat munkatársainak.

A tűz oltását a péri reptér gépjárműveinek segítségével kezdték meg, összesen három járművel. Így vízsugárral, habbal, illetve porral oltóval is elkezdhették a munkát s uralták a területet míg Győrből és Pannonhalmáról meg nem érkezett a hivatásos állomány és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat segítsége. Győrből három tűzoltóautó, míg Pannonhalmáról egy jármű csatlakozott be az oltásba. Ez összesen 20 tűzoltót jelentett, akik gyorsan és szakszerűen fékezték meg a lángokat és akadályozták meg a repülőgép teljes kiégését, esetleges robbanását, illetve a tűz területen való továbbterjedését.

További fotókért kattints a képre!

A kényszerhelyzeti gyakorlatban részt vettek az Országos Mentőszolgálat győri és pannonhalmi munkatársai, a helyszínre összesen négy kocsi érkezett, hogy a sérülteket megvizsgálják, illetve a súlyos sebesülteket ellássák, majd minél előbb kórházba szállítsák. A Pannonhalmi Rendőrkapitányság beosztottjai pedig a sérültek adatfelvételében és a helyszín biztosításában segítettek. Nem szabad elfelejtkezni a repülőtér dolgozóiról sem, akik a szükséges útvonalat biztosították az először beavatkozóknak, illetve a sérültek szállításában, ellátásában és további segítésében is közreműködtek.

További fotókért kattints a képre!

A gyakorlat sikeresen zárult, a Győr-Pér Repülőtér Tűzoltósága és a társzervek munkáját a Légügyi Hatóság kiválóra értékelte és a többi szakhatóság is elismerte. Természetesen mindig van még mit gyakorolni, de az már biztos: ha valós vészhelyzet történne a péri reptéren, a szakemberek készen állnak. Az Európai Légügyi Hatóság követelményeinek is megfelelő sikeres kényszerhelyzeti gyakorlatot elsőként hajtották végre Magyarországon, ami azért valljuk be, nem kis büszkeség…

Havassy Anna Katalin
Fotó: O. Jakócs Péter