Győr+
2017.11.09. 15:57

Győrben is megállt a’ Menő Reformáció’ busz

A Magyar Nemzeti Múzeum főlépcsőjénél állomásozó Reformáció 500 „Menő Reformáció” elnevezésű busz november 9-én és 10-én (csütörtökön és pénteken) Győrben állt meg a Kossuth utcai református templomnál.

 

 

A Reformáció Emlékbizottság s a Magyar Nemzeti Múzeum közös munkájának gyümölcse a Reformáció 500 „Menő Reformáció” busz, amely egy mozgó tárlat.

A kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

 

A kiállítás elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) – minden korban érvényes – témái köré fűzve mutat be kortársainkkal (Gryllus Dániellel, Polgár Judittal, Gundel Takács Gáborral, Cseri Kálmánnal fia tolmácsolásában, Benczúr Emesével, Kovács Leventével és Szabó T. Annával) készült interjúkon keresztül. A tárlat emellett interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb a félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült vallási megújulási mozgalom értékeit.

A busz külső része a magyarországi reformáció történetével ismerteti meg a látogatót egy idővonal segítségével. A jármű ablakaiból negyven protestáns arc tekint ki, Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői, fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok. Az ő életükkel, egyházukhoz való kötődésükkel is megismerkedhetnek azok, akik „útitársaikká” válnak, és megtekintik a kiállítást.

 

A kiállítás ingyenesen látogatható!

 

forrás/fotó: reformacio2017.hu