Győr+
2017.11.09. 16:26

Török István mártírhalálát napjainkban sem feledjük

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak ma délután Adyvárosban, a Török Istvánról elnevezett utcában található emlékműnél. A mártírhalált halt egykori nemzetőr sorsa a ma élő emberek előtt is méltó példa.

Török István nyugállományú honvéd őrnagyra, a nemzetőrség egykori vezetőjéről ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester, adyvárosi önkormányzati képviselő is megemlékezett.

– Nem csak Török Istvánra emlékezünk most, hanem az 1956. október 23-i hősies forradalomra, az azt követő megtorlásra és a többi mártírhalált halt győrire: Tihanyi Árpádra, Földes Gáborra, és Szigethy Attilára is – kezdte Radnóti Ákos. – Török István 26 évesen kapcsolódott be a forradalmi eseményekbe, lelkesen, de példamutató hozzáállással. A forradalom leverése után emigrálni kényszerült, de hazáját soha nem felejtette el. Hamis ígérettel 1958-ban hívták haza, rögtön letartóztatták és 28 évesen halálra ítélték, majd kivégezték. A halála előtti napokban született soraival emlékezzünk Török Istvánra: „Ne járjatok lehajtott fejjel miattam, eljön az idő, amikor emelt fejjel járhattok majd az utcán” – zárta az alpolgármester.

További fotókért kattintson!

A Történelmi Igazságtétel Bizottságának elnöke Büki Lajos felelevenítette Török István életét és tragikus sorsát, hogyan is került egy 28 éves fiatalember a teljes ismeretlenségből a legnagyobbak közé.

A Móra Iskola diákjai rövid műsorral készültek, verssel kívántak fejet hajtani a győri hős előtt. A tisztelet koszorúit az önkormányzat, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a megyei és a városi rendőrkapitányság képviselői is elhelyezték, több más szervezettel együtt.

Fotó: Marcali Gábor