Győr+
2017.11.09. 14:37

A lódító báróval kalandozhatunk

A híres utazó, Münchausen báró kalandjait mutatta be vasárnap a Vaskakas Bábszínház.

Tudvalevő, hogy az 1720-ban, Németországban született, s messze földön híressé vált obsitos beutazta az egész világot, sőt, még a világűrt is, találkozott a holdbéli emberekkel, akik le tudják venni a fejüket, és anélkül tudnak járni-kelni a világűr sötétségében. A csatákból is kivette a részét táltos paripájával, és olyan kalandokba keveredett, hogy más biztosan ott hagyta volna a fogát. Fogságba is esett, ahonnan ügyesen meg is szabadult. Járt a sajtszigeten, sőt, egy olyan ágyúval is volt dolga, mely 1.100 font súlyú golyót tudott kilőni. Szóval Münchausen báró sok-sok kalandot élt át, melyeket barátainak, borozgatás mellett mesélt el – olyan meggyőzően, hogy egyik-másik kalandról még az is elképzelhető, hogy igaz volt.

A Münchausen báró kalandjai című előadás rendezője, Biserka Kolevska egy romantikus és álmodozó főhőst képzelt a színpadra Gottfried August Bürger regénye alapján, olyat, aki szeretné megváltoztatni az embereket, hogy mozduljanak ki otthonról, utazzanak, kalandozzanak, hiszen az élet nem csak evésből és ivásból áll, a szellemnek pedig szabadon kell szárnyalnia. Csinálj bolondságokat, hogy érdekes legyen az életed – vallja a báró, és hogy ezt szemléltesse, ritkán ugyan, de hazudik. „Ő azonban tényleg hisz a meséiben. Münchausen egy szimpatikus lódító, egy Don Quijote-típus” – írta le a bolgár rendező a karaktert és hozzátette, az előadást nem csak gyerekeknek szánja. Üzen a felnőtteknek is, mégpedig, hogy ne viselkedjünk annyira komolyan, nevessünk többet és engedjük el magunkat, hogy élvezhessük az életet.

Münchausen báró három dologhoz értett nagyon, a vadászathoz, a harchoz és a történetmeséléshez, s ezt a Vaskakas Bábszínház abszurd módon, és commedia dell’arte, vagyis rögtönzött színjáték stílusban mutatja be, árnyjátékkal fűszerezve. Díszlet nincs, a jelmezek jelentik a dekorációt, s egy nagy térkép segíti, hogy a báró visszaidézhesse az emlékeit.

 

Biserka Kolevska két évtizede dolgozott már a győri társulattal, az Aliz Csodaországban című árnyjátékot rendezte, amivel aztán bejárta a világot. Régóta szeretett volna már visszatérni városunkba, de csak most lett rá lehetősége, hogy a Vaskakas már az új, nagyobb és korszerűbb épületben várhatja a nézőket.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
Fotó: Orosz Sándor